Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rada Európy si posvietila na Slovensko: Pozrite sa, čo nám vyčítajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ ŠTRASBURG - Skupina štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO) v dnes zverejnenej správe zdôraznila značné korupčné riziká a zraniteľnosť, ktorým sú vystavení poslanci, sudcovia a prokurátori na Slovensku.

Skupina GRECO poukázala na výzvy, ktoré musí Slovensko prekonať a ktoré spočívajú v nedostatkoch v implementácii právnych predpisov o konflikte záujmov a v nedostatočnom rešpektovaním kódexov správania. Pokiaľ ide o členov parlamentu, slabá pozornosť venovaná korupčným rizikám podporuje fungovanie nevhodnej zákulisnej rozhodovacej praxe. Podľa GRECO si situácia na Slovensku vyžaduje silnú pozornosť najmä v prípade kontaktov poslancov s lobistami a pri prijímaní darov a iných výhod. 

Primerané presadzovanie pravidiel o zverejňovaní majetku a o konflikte záujmov si vyžaduje posilnenie mandátu parlamentného výboru o nezlučiteľnosti funkcií. GRECO požaduje dodatočné spresnenie pravidiel z oblasti finančných informácií, čo sa zdá byť nevyhnutné pre zmapovanie finančných a obchodných záujmov poslancov parlamentu. Nízka úroveň dôvery verejnosti, nedostatočná transparentnosť a zodpovednosť, ako aj zraniteľnosť súdnictva (a do istej miery aj prokuratúry) a nevhodné politické zasahovanie si podľa GRECO v prípade Slovenska vyžadujú prioritnú pozornosť. 

Je nevyhnutné, aby bola posilnená nezávislosť Súdnej rady a vzrástla transparentnosť jej činnosti. Slovenská verejnosť by podľa GRECO mala mať neobmedzený prístup k majetkovým vyhláseniam sudcov a prokurátorov, ktorí by zároveň mali predkladať čestné vyhlásenia o svojej vedľajšej zárobkovej činnosti. Skupina GRECO oznámila, že v druhej polovici roka 2016 preskúma implementáciu súboru 16-tich odporúčaní určených pre Slovenskú republiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu