Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katastrofálna predpoveď: Do Európy mieri arktická zima a rekordne nízke teploty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Predpovede britských meteorológov Európu nešetria a hovoria o najtvrdšej zime uplynulého storočia! Mrazy, krupobitie, rekordne nízke teploty a snehové kalamity po rokoch prevetrajú vaše najteplejšie baranice a husté kožuchy. Vyzerá to tak, že dlhodobé predpovede európskych meteorológov boli trefné!

V horných vrstvách atmosféry to nevyzerá práve ružovo a jednotlivé meteorologické výskumy naznačujú príchod treskúcej zimy, ktorá má svoj pôvod na severnom póle. Už v polovici novembra Európu môžu prekvapiť prudké snehové víchrice, ktoré spôsobia dopravné kolapsy.

Podľa talianskeho vedca Riccarda Valente a profesora Judaha Cohena sú tohtoročné októbrové výsledky meracích prístrojov veľmi podobné tým z roku 2009, keď na Európu padla katastrofálna zima, najchladnejšia za posledných 31 rokov.

Katastrofálna predpoveď: Do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Okrem toho tento rok padla aj sibírska snehová pokrývka oveľa skôr. December bude podľa odborníkov taký studený, že už teraz by sme mali zhromažďovať drevo do krbov, lebo mráz nás vonku ohlodá až na kosť. Podľa britského prognostika Jima Dalea je mierna jeseň predzvesťou tuhej zimy. Klíma totiž teraz funguje podľa akýchsi vyrovnávacích vzorcov, keď veľmi teplé počasie prudko strieda chladné. Meteorológ James Madden tvrdí, že príroda funguje systémom skoku. V dlhodobom horizonte môžeme hovoriť o veľmi nerovnovážnom počasí.

Takto vyzerá zima v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

James Madden ďalej vysvetlil, že extrémna zima spojená so silnými snehovými búrkami by mohla trvať až do marca. Rozbúrená príroda reaguje skokovými výkyvmi. „Tento skorý začiatok zimy s vysokou pravdepodobnosťou predpovedá, že bude nasledovať mimoriadne chladné a zasnežené  počasie, obzvlášť v období medzi januárom a februárom,“ zdôraznil odborník.

Katastrofálna predpoveď: Do Európy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Tieto prognózy potvrdzujú slová ruských, francúzskych i amerických meteorológov. Tí ešte pred nástupom jesene hovorili o mimoriadne tuhej zime, ktorá má tento rok zachvátiť Európu. Všetci predpovedali záveje snehu a vpády veľmi studeného vzduchu, ktorý mal byť najciteľnejší najmä v januári a februári. Poľskí meteorológovia zasa predpovedali včasný začiatok zimy, ktorý datovali na polovicu októbra – a vzhľadom na prudké októbrové ochladenie môžeme dosvedčiť, že im to skutočne vyšlo!

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu