Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vybuchnutá americká zásobovacia raketa bola čiastočne vyvinutá na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prvý stupeň americkej zásobovacej rakety Antares, ktorá v utorok krátko po štarte explodovala, bol vyvinutý ukrajinskou štátnou spoločnosťou Južnoje zaoberajúcou sa konštruovaním rakiet a družíc. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti, citujúc oficiálne webové stránky tejto firmy.

"Hlavná štruktúra prvého stupňa rakety Antares bola vyvinutá štátnou konštrukčnou spoločnosťou Južnoje a vyrobená podnikom Južmaš v spolupráci s ďalšími ukrajinskými spoločnosťami: Chartron-Arkos, Chartron-Jukom, Kievpribor, Čezara, Rapid" atď., uvádza sa na internetových stránkach firmy Južnoje. Raketa Antares s bezpilotnou kozmickou loďou Cygnus, vezúca viac než dve tony nákladu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), vybuchla šesť sekúnd po tom, ako v utorok odštartovala z kozmodrómu Wallops Flight Facility v americkom štáte Virgínia. Príčiny incidentu vyšetruje špeciálna komisia.

Podľa vyjadrenia amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA), sa ISS zaobíde bez ďalších zásob do marca budúceho roka. Antares prevádzkovala súkromná spoločnosť Orbital Sciences. Cygnus, nepilotovaný modul na prevoz materiálu, viezol pre ISS viac ako 2200 kilogramov potravín, experimentálneho materiálu a hardvéru, dopĺňa agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu