Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svojský odkaz žien mužom: Ak neprestanete bojovať, nebude sex!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JUBA - Juhosudánske ženy prišli s originálnym plánom, ako ukončiť občiansku vojnu, ktorá už viac ako desať mesiacov zmieta týmto najmladším štátom sveta. Chcú svojich mužov donútiť prestať bojovať tým, že im zamietnu sex. Ambiciózny mierový plán oznámila skupina asi 90 aktivistiek bojujúcich za ženské práva, vrátane niekoľkých členiek parlamentu, po stretnutí v metropole Džube.

"Chceme zmobilizovať všetky ženy v Južnom Sudáne, aby svojim manželom odopreli manželské práva, kým ich neubezpečia, že sa vráti mier," uviedli ženy v spoločnom vyhlásení. Autorky nápadu chcú podľa agentúry AFP údajne presvedčiť aj manželky prezidenta Salvu Kiira a vodcu rebelov Rieka Machara, aby sa k ich akcii pripojili. 

"Ľudia hrozne trpia a sú to práve ženy, deti a starí ľudia, ktorí trpia najviac," uviedol člen vládnej komisie pre mier Tobias Atari Okori s tým, že zúfalí ľudia robia zúfalé činy. Konflikt v Južnom Sudáne vypukol v polovici decembra minulého roka. Stoja v ňom proti sebe priaznivci súčasného prezidenta Kiira a podporovatelia jeho bývalého zástupcu Machara. Každý z nich navyše pochádza z inej etnickej skupiny, čo vyvoláva aj národnostné vášne. Kiir a Machar síce uzavreli vo februári prímerie, násilie ale neprestalo. Ďalší pokus o pokoj zbraní nevyšiel v máji. 

V dôsledku bojov už zomrelo viac ako 10 000 ľudí a 1,5 milióna opustilo svoje domovy. Obyvateľstvo navyše bojuje s katastrofálnym nedostatkom potravín. Smrť hladom hrozí až jednej tretine populácie krajiny, teda asi štyrom miliónom ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu