Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákaz pobytu vládnych úradníkov Maďarska v USA prerokuje bezpečnostný výbor

(Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Mimoriadne zasadanie bude mať v pondelok výbor maďarského parlamentu pre národnú bezpečnosť kvôli tomu, že Spojené štáty tento týždeň zakázali viacerým vysokým maďarským vládnym úradníkom vstup do USA.

Podľa webového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (hvg.hu) o tom dnes v Budapešti informoval predseda výboru Zsolt Molnár z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP). "Je nutné, aby zodpovední činitelia - minister vnútra, minister riadiaci úrad vlády a šéfovia Úradu na ochranu ústavy a Informačného úradu - podali informácie o vývoji danej situácie," povedal Molnár.

Americký chargé d'affaires v Budapešti André Goodfriend v piatok novinárom potvrdil, že z dôvodu korupčných káuz zakázali vstup na územie Spojených štátov menej než desiatim súkromným osobám. Kauzy ani osoby, ktorých sa zákaz týka, však diplomat nespresnil. 

Bližšie detaily neuviedol ani maďarskému ministrovi zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterovi Szijjártóovi, ktorý Goodfrienda v piatok predvolal, naznačil mu iba charakter korupčných škandálov, ktoré odhalila americká strana.

Podľa amerického diplomata veľvyslanectvo USA už dávnejšie získalo informácie o korupčnej kauze týkajúcej sa vládnych kruhov. Po preverení a získaní ďalších dôkazov informovalo veľvyslanectvo o situácii minulý týždeň maďarský rezort diplomacie s tým, že z americkej strany budú nasledovať určité kroky. Goodfriend dodal, že maďarská vláda očakáva dôkazy - veľvyslanectvo ich však doposiaľ neodovzdalo.

Následne dotknutým osobám veľvyslanectvo listom oznámilo, že ich vstup do USA je zakázaný, pričom obdobie vyhostenia nespresnili. Podľa správ maďarských médií majú vstup do USA zakázaný traja vysokí predstavitelia maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) - vrátane najvyššej šéfky Ildikó Vidovej -, ale aj viacerí podnikatelia blízki vládnej strane Fidesz.

Szijjártó v piatok predvolanému americkému diplomatovi oznámil, že maďarská vláda očakáva od Spojených štátov vysvetlenie k zákazu pobytu. Ak podľa ministra americká vláda neposkytne podklady, na základe ktorých rozhodla o zákaze pobytu pre vládnych úradníkov a podnikateľov, vzbudí tým podozrenie, že chcela iba vyvinúť tlak v určitých záležitostiach.

"Veľvyslanectvo Spojených štátov doposiaľ neoznámilo, kto sú tí občania Maďarska, voči ktorým zaviedli opatrenia obmedzujúce ich vstup na územie USA, ale ani informácie o údajnej korupčnej kauze," povedal minister, podľa ktorého Maďarsko o tieto informácie požiadalo oficiálnou diplomatickou cestou.

Denník Napi Gazdaság vo štvrtok napísal, že maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) preveruje isté firmy s väzbami na Spojené štáty, pričom americká strana sa pripravuje na odvetné opatrenie voči vedeniu NAV vo forme sťaženia ich vstupu na územie USA.

Spravodajský server Index.hu zistil, že na zozname nežiaducich osôb sú údajne traja členovia vedenia NAV, čo úrad nepoprel, avšak odmietol sa k tomu vyjadriť. Podľa servera 444.hu medzi ďalšími z uvedenej desiatky Maďarov sú hlavný poradca premiéra Viktora Orbána pre stratégiu Árpád Habony, predseda inštitútu Századvég Gazdaságkutató Pál Heim, ale aj bývalý hovorca Orbánovej vlády András Giró-Szász, ktorý to však poprel.

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Maďarsku vo štvrtok pre server hvg.hu poprelo, že by malo informácie o akejkoľvek kontrole NAV namierenej voči americkému podniku či inštitúcii, a preto neexistujú ani žiadne protiopatrenia.

O určitých súkromných osobách však veľvyslanectvo hodnoverne zistilo, že sú zapletené do korupčnej činnosti, preto rezort americkej diplomacie na základe toho rozhodol, že im nepovolí pobyt v USA, dodalo veľvyslanectvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu