Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Turecko chce vyhostiť Kurdov, ktorí hľadajú útočisko pred bojmi o mesto Kobané

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecko má v pláne vyhostiť skupinu sýrskych Kurdov, ktorí sa na jeho územie uchýlili v obave pred bojmi o mesto Kobané. V Turecku však boli zadržaní kvôli podozreniu, že majú kontakty so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK) považovanou za teroristickú organizáciu a momentálne sú vo väzbe.

Informovala o tom webová stránka tureckého denníka Hürriyet s odvolaním sa na poslanca Ľudovodemokratickej strany (HDP) Ibrahima Ayhana, podľa ktorého sa to týka asi 150 sýrskych Kurdov. Celkovo ich turecké úrady minulý týždeň zatkli asi 270 a kvôli podozreniu, že majú prepojenie na PKK ich zadržiavali v športovej hale v pohraničnom meste Suruč. Medzičasom už sto z nich prepustili na slobodu. Zvyšní vyhlásili hladovku na protest proti podmienkach svojho zadržiavania. Teraz im hrozí vyhostenie do Sýrie.

Podľa Ayhana sa však sýrski Kurdi nechcú vrátiť ani do Kobané, ani do iných tzv. kurdských kantónov na severe Sýrie - do Efríné či Džizíré. Predpokladá sa, že Kurdi zadržiavaní v Suruči sú v spojení s hlavnou kurdskou politickou stranou v Sýrii - Stranou demokratickej jednoty (PYD). Turecko má s PYD zlé vzťahy, lebo ju podozrieva, že nevyvinula žiadne úsilie na zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vojenské krídlo PYD - Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) -  zasa Ankara obviňuje z kontaktov na PKK. Boje o mesto Kobané na severe Sýrie, ktoré už mesiac obliehajú dobre vyzbrojené jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát, donútilo vyše 200.000 obyvateľov tejto kurdskej enklávy, aby ušli do Turecka, ktoré po počiatočnom váhaní otvorilo svoje hranice a poskytlo im humanitárnu pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu