Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Inštitút OSN zverejnil satelitné zábery: Takto boje zničili mesto Kobané!

Satelitné zábery mesta Kobané
Satelitné zábery mesta Kobané (Zdroj: bbc)

BAGDAD/DAMASK - Inštitút vzdelávania a výskumu OSN (UNITAR) dnes vydal satelitné snímky severosyrského mesta Kobané, o ktoré sa bojuje dlhšie ako mesiac. Sú z nich jasné dôsledky bombardovania mesta - zničené budovy, nahromadenie automobilov pri hranici a vznik provizórnych ubytovní pre utekajúcich civilistov.

O mesto od polovice septembra bojujú radikáli z organizácie Islamský štát, ktorí ovládajú značnú časť severnej Sýrie a Iraku. V meste Kobané, ktoré obývajú hlavne sýrski Kurdi, však narazili na tvrdý odpor kurdských obrancov. V minulých týždňoch sa zdalo, že IS získa mesto pod kontrolu, avšak vďaka pomoci lietadiel USA a ich spojencov sa podarilo postup radikálov spomaliť. Teraz podľa niektorých zdrojov IS ovláda zhruba polovicu mesta. V bojoch padlo podľa sýrskej exilovej opozície, ktorá situáciu monitoruje z Londýna, okolo 700 ľudí. 
 
Zverejnené satelitné zábery poskytujú pohľad na tie isté miesta zo 6. septembra, teda asi desať dní pred začiatkom bojov, a z 15. októbra. Je na nich viditeľné zničenie severnej časti mesta pri leteckom bombardovaní. Jedna zo snímok tiež ukazuje, že pri kedysi pustom hraničnom priechode sa nahromadili stovky automobilov a na tureckej strane vzniká plocha na ich zaparkovanie. 
 
Za hranicou na tureckej strane tiež bolo postavené rozľahlé táborisko pre utekajúcich civilistov. Pred bojom ich utieklo až 180.000. Zábery vo vysokom rozlíšení poskytujú pohľad na krátery, ktoré zostali na mieste po dopade leteckých bômb. Zachytávajú tiež kontrolné stanovište na hranici aj opevnenie na bojové línii. 
 
USA cez víkend prvýkrát obrancom Kobané letecky doručili zásielku zbraní, munície a zdravotníckych potrieb. Turecko, ktoré bolo v otázke Kobané doteraz zdržanlivé, umožnilo irackým milíciám použiť svoje územie k presunu do Sýrie a posilniť kurdské obranné oddiely. Stanica BBC uvádza, že bitku o Kobané, ktoré nie je z vojenského hľadiska strategickým bodom, možno chápať ako test účinnosti leteckej pomoci spojencov v boji proti IS. USA sa netají tým, že prioritou pre nich zostáva boj proti tejto organizácii v Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu