Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Porošenko odvolal ministra obrany, vzbúrenci povolia prístup k miestu tragédie

Petro Porošenko Zobraziť galériu (3)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prezident Petro Porošenko v nedeľu informoval o prijatí rezignácie ministra obrany Valerija Heleteja, ktorého do funkcie vymenoval iba začiatkom júla. Heletej sa stal terčom kritiky po augustovej porážke ukrajinských vládnych pri meste Ilovajsk. Armáda vtedy stratila sto mužov a ďalších si proruskí povstalci vzali ako rukojemníkov.

Porošenko pritom bývalého šéfa svojej ochranky vymenoval s cieľom poraziť povstanie na východe Ukrajiny. Výsledkom však bolo následné vynútené podpísanie prímeria. Ako podotýka agentúra Reuters, od februárového prevratu a zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča bude mať ukrajinský rezort obrany už svojho štvrtého šéfa.

Valerij Heletej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.

Porošenko navrhol za ministra obrany veliteľa Národnej gardy 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes do parlamentu predložil návrh, aby Valerija Heleteja vo funkcii ministra obrany nahradil veliteľ Národnej gardy Stepan Poltorak. Informovala o tom dnes webová stránka prezidentskej kancelárie. Návrh na Poltorakovo vymenovanie do funkcie dnes prezident predložil ukrajinskému parlamentu a vyslovil nádej, že poslanci ho schvália už v utorok.

Stepan Poltorak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako dnes s odvolaním sa na televíziu 112 Ukrajina informovala ruská tlačová agentúra TASS, Heletej dostal od Porošenka novú funkciu. "Prezident mi dal nové úlohy, ktoré budem plniť, ale nie na ministerstve obrany," uviedol Heletej bez bližšieho spresnenia pre ukrajinskú televíziu. Porošenko vymenoval Heleteja do funkcie ministra obrany v júli. V posledných týždňoch ho kritizovali za porážku ukrajinskej armády pri Ilovajsku - východne od veľkej priemyselnej metropoly Doneck.

K tragédii pri Ilovajsku došlo v auguste, keď počas prudkých bojov separatisti obkľúčili veľkú skupinu vládnych vojakov. Heletej potvrdil, že v pasci nastraženej separatistami pri Ilovajsku prišlo o život 108 vládnych vojakov. Ukrajinský prezident obvinil zo vzniknutej situácie veliteľov dvoch armádnych práporov, lebo ich vojaci opustili svoje pozície, z ktorých mali kontrolovať situáciu.

Vzbúrenci povolia prístup k miestu zrútenia letu MH17 

Separatistickí povstalci na východe Ukrajiny oznámili, že umožnia dnes ukrajinským záchranným zložkám prístup k miestu zrútenia letu MH17 malajzijských aerolínií. Pre televíziu CNN to uviedol hovorca holandského ministerstva spravodlivosti.

Ukrajinskí záchranári budú môcť podľa správy na mieste zrútenia lietadla, ako aj od miestnych obyvateľov v oblasti vyzbierať osobné predmety 298 obetí tragédie. Dohodu o tom dosiahla Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), povedal hovorca holandského ministerstva Jean Fransman.

Prístup k miestu zrútenia letu MH17 nebol možný od minulého mesiaca vzhľadom na boje, ktoré v oblasti prebiehali napriek prímeriu z 5. septembra. Medzinárodné vyšetrovanie pádu lietadla, ktoré 17. júla smerovalo z Amsterdam do Kuala Lumpuru, vedú holandské úrady, dodáva agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu