Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Američania na pozore: Boja sa teroristov, posilnili hliadky v metre

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Newyorská polícia posilnila svoju prítomnosť v metrách a uliciach po štvrtkovom varovaní irackého premiéra Hajdara Abádího v súvislosti s potenciálnou hrozbou spojenou s dopravným systémom zo strany islamistických militantov. S odvolaním sa na newyorského policajného šéfa Williama Brattona o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Ten spresnil, že starosta New Yorku Bill de Blasio sa na tlačovej konferencii na jednej zo staníc metra na Manhattane usiloval uistiť Newyorčanov, že neexistuje špecifická, presvedčivá hrozba pre systém newyorského metra alebo pre mesto všeobecne.

"Sme presvedčení, že Newyorčania sú v bezpečí," vyhlásil de Blasio. Iracký premiér Hajdar Abádí vo štvrtok v New Yorku oznámil, že tajná operácia jeho krajiny odhalila plán na bezprostredný útok na podzemné železnice v Spojených štátoch a vo francúzskej metropole Paríž.

Iracký premiér podľa agentúry Reuters uviedol, že o pláne ho informoval Bagdad a je dielom zahraničných bojovníkov z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku. Na otázku, či útok hrozí bezprostredne, Abádí odpovedal: "Áno.

Irak skúma vierohodnosť údajných hrozieb proti metrám v USA a Francúzsku

Irak posudzuje vierohodnosť údajných hrozieb proti americkým a francúzskym metrám a informáciu odovzdal "príslušným bezpečnostným úradom našich partnerov". Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval nemenovaný vysokopostavený iracký predstaviteľ.

Iracký premiér Hajdar Abádí predtým uviedol, že Irak dnes ráno získal "dôveryhodné" informácie o takomto sprisahaní zo strany militantov z organizácie Islamský štát (IS). "Existujú závažné hrozby, ktoré boli odhalené irackou tajnou službou a boli odovzdané príslušným bezpečnostným úradom našich partnerov," spresnil nemenovaný iracký predstaviteľ.

"Nemôžeme ďalej o druhu tejto hrozby diskutovať v médiách, okrem opätovného zdôraznenia, že Islamský štát bude pokračovať v ohrozovaní medzinárodného mieru a bezpečnosti, pokiaľ nebude eliminovaný," dodal.

Spojené štáty dnes uviedli, že nedisponujú žiadnymi dôkazmi, ktoré by podporovali tvrdenie Iraku o tom, že fundamentalisti z IS plánujú uskutočniť teroristický útok na americké metrá. S odvolaním sa na vládne bezpečnostné zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu