Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jemenská vláda uzavrela so šiitskými povstalcami dohodu o zastavení bojov

Jamal Benomar
Jamal Benomar (Zdroj: SITA)

SANÁ - Jemenská vláda uzavrela dnes dohodu o zastavení bojov so šiitskými povstalcami nazývanými húsíovia, ktorí sa zo severu krajiny prebojovali až do metropoly Saná. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanca OSN v Jemene Jamala Benomara.

"Táto dohoda bude národným dokumentom, ktorý otvorí cestu k mierovej zmene a položí základy národného partnerstva, bezpečnosti a stability," uviedol Benomar a dodal, že podpísanie dohody oboma stranami je v štádiu príprav. 

Pri bojoch medzi húsíami a polovojenskými oddielmi napojenými na proreformnú stranu Isláh, blízku Moslimskému bratstvu, zahynuli dnes v Saná najmenej štyria civilisti.

Dejiskom bojov bola cesta na medzinárodné letisko, priestory okolo hlavnej vojenskej základne a budovy štátnej televízie zasiahnuté delostreleckou paľbou húsíov, ako aj dva študentské internátne komplexy, severne a západne od Saná. Od štvrtka, kedy sa ozbrojené nepokoje začali, zahynulo už dovedna 123 islamistických bojovníkov a 22 civilistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu