Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Realita budúcnosti: Japonská spoločnosť začala stavať výťah do vesmíru!

Už žiadna science-fiction, ale skutočnosť. Japonci postavia výťah do vesmíru! Zobraziť galériu (2)
Už žiadna science-fiction, ale skutočnosť. Japonci postavia výťah do vesmíru! (Zdroj: Obayashi Corporation)

TOKIO - Dnes už je možné takmer všetko. Dokazuje to aj ambiciózny projekt japonskej konštrukčnej firmy Obayashi, ktorá vyhlásila, že postaví výťah do vesmíru, a to do roku 2050! Magnetickou silou poháňané vozidlá budú cestou výťahom musieť prekonať vzdialenosť takmer 97-tisíc kilometrov na ešte nepostavenú vesmírnu stanicu na konci.

Konštruktéri vypočítali aj to, koľko stojí vynesenie jedného kilogramu nákladu do vesmíru raketoplánom - 22-tisíc dolárov (viac ako 17-tisíc eur) a koľko to bude stáť ich výťahom - iba 200 dolárov (155 eur). Podľa spoločnosti Obayashi budú tento transportný systém schopní zostrojiť vďaka objavom v oblasti nanotechnológie.

Yoji Ishikawa, manažér výskumu a vývoja, so svojím tímom pracuje na článkoch, ktoré budú stokrát silnejšie ako oceľ. „Nateraz nevieme zostrojiť dosť dlhý kábel. Vieme vyrobiť len tri centimetre dlhé nanotrubičky, no potrebujeme omnoho viac,“ vysvetlil médiám a dodal: „Ale myslímte si, že v roku 2030 budeme schopní to spraviť.“ So zmenšeným prototypom sa vedcom darí.

Už žiadna science-fiction, ale
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Obayashi Corporation)

Jedno robotické vozidlo unesie 30 ľudí a cesta na vesmírnu stanicu bude trvať sedem dní. Tento projekt bude rozhodne revolúciou vo vesmírnom cestovaní, preto si Obayashi zavolal na pomoc vedcov z celého Japonska. „Nemyslím, že jedna spoločnosť to zvládne, budeme potrebovať medzinárodnú organizáciu na to, aby sme uskutočnili tento projekt,“ pýši sa Ishikawa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu