Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia odhalila podvodné obchody s toaletným papierom medzi SR a ČR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: spuntik)

PRAHA - Podvodné obchodné transakcie s toaletným papierom, servítkami a utierkami medzi skutočnými a fiktívnymi firmami v ČR a na Slovensku, ktoré odhalil špeciálny policajný útvar Kobra, spôsobili na daniach škodu vyčíslenú na 25 miliónov korún. Nemusí to však byť suma konečná. Obchod bol riadený zo Zlínskeho kraja.

Pri kontrolnej akcii finančnej a colnej správy na hraničnom priechode v Starom Hrozenkove v okrese Uherské Hradiště prekvapilo colníkov na prelome januára a februára 2014 množstvo kamiónov, ktoré prepravovali spomínaný tovar. Za tri dni ich narátali viac ako 40, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz, ktoré poskytol zástupca riaditeľa Generálneho finančného riaditeľstva ČR Jiří Žežulka.

Následne pracovníci finančného úradu začali daňovú kontrolu v dvoch firmách v okolí Uherského Hradišťa, kam tovar zo Slovenska putoval. Zistili, že tieto výrobky odtiaľ obratom smerovali späť na Slovensko, a to do firmy, ktorá má rovnakého konateľa ako oba kontrolované české subjekty.

"Podvodníci sa systémom cezhraničných obchodov, v ktorom sa objavujú i biele kone a neexistujúce firmy, snažili dosiahnuť oslobodenie od povinnosti platby DPH," citoval server iDNES.cz českého policajného prezidenta Tomáša Tuhého.

Podľa jeho slov pokračuje zhromažďovanie dôkazov, v kauze doteraz nebol nikto obvinený. Tak presný počet zainteresovaných firiem, ako aj identitu podozrivých osôb kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu nešpecifikoval.

Príslušníkom Kobry sa podarilo zaistiť 3,7 milióna kusov toaletného papiera v hodnote 25-30 miliónov Kč. Na základe objemu išlo podľa Žežulku o jednu z najväčších exekúcií v českých dejinách. Dodal, že doteraz sa pri veľkých daňových podvodoch obchodovalo skôr s hodnotným tovarom, obvykle napríklad pohonnými hmotami alebo mikročipmi.

Tovar podľa finančných kontrolórov vôbec nebol určený pre spotrebiteľa, slúžil iba ako nosič daňového úniku.

Toaletný papier zrejme nájde spotrebiteľov prostredníctvom verejnej dražby, ktorej zisk poslúži na uhradenie daňového dlhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu