Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čína chce vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu do roku 2022

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čína predpokladá, že približne do roku 2022 vybuduje svoju prvú vesmírnu stanicu. Pekinská vláda vychádza zo skúsenosti s experimentálnym modulom, ktorý sa podarilo úspešne dopraviť na obežnú dráhu Zeme, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Najvyšší čínski predstavitelia určili priority vesmírneho programu krajiny. Prezident Si Ťin-pching vyzval v tejto súvislosti na etablovanie Číny ako vesmírnej veľmoci.

Počas vlaňajšej čínskej vesmírnej misie s ľudskou posádkou strávili traja kozmonauti na obežnej dráhe 15 dní a spojili sa s experimentálnym vesmírnym laboratóriom Tchien-kung-1 (Nebeský palác).

Jeho pokračovateľ Tchien-kung-2 by mal byť vypustený v roku 2016. Zhruba o dva roky nato by malo byť hotové jadro vesmírnej stanice, pričom celkové dokončenie bude trvať ešte štyri roky.

Čína už predtým oznámila, že okolo roku 2020 bude disponovať prevádzkyschopnou vesmírnou stanicou. Peking trvá na tom, že jeho vesmírny program má výlučne mierové účely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu