Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada pádu lietadla, v ktorom sedel významný americký pár: Bol pilot pri vedomí?

Larry Glazer
Larry Glazer (Zdroj: SITA)

PORT ANTONIO – Záhadný pád súkromného lietadla s prominentným americkým párom do mora blízko Jamajky mohol byť spôsobený poklesom tlaku v kabíne a stratou vedomia pilota. Tvrdia to piloti stíhačiek, ktorí stroj kvôli výpadku jeho komunikácie počas časti letu sprevádzali.

Jamajské lietadlá pátrajúce po troskách dnes údajne vrak objavili a mieria k nemu aj členovia americkej pobrežnej stráže, uviedol denník Miami Herald. Lietadlo typu Socata TBM-700, v ktorom sedel významný realitný developer Larry Glazer a jeho žena Jane, vyletelo z Rochesteru v štáte New York a mierilo na Floridu. Podľa záznamov hovorov s letovou kontrolou však v jednej chvíli pilot požiadal o povolenie klesnúť so strojom kvôli nešpecifikovanému problému z výšky 7,5 kilometra. "Potrebujeme klesnúť asi na 5,5 kilometrov. Máme signál, že v lietadle niečo nie je v poriadku," povedal pilot podľa záznamov na serveri LiveATC, ktorý monitoruje údaje letovej kontroly. 

Po chvíli mu dispečer pokles povolil, na čo pilot ešte odpovedal, potom sa však natrvalo odmlčal. Podľa úradov nakoniec spadol do vody výrazne ďalej, než kam zamýšľal doletieť: 22 kilometrov od jamajského prístavu Port Antonio.  Piloti stíhačiek, ktoré americké veliteľstvo protivzdušnej obrany vyslalo kvôli podivnému správaniu stroja k lietadlu, videli vraj zamrznuté okienka, čo podľa nich svedčilo o poklese tlaku v kabíne a možnosti, že pilot bol v tú chvíľu v bezvedomí. Podľa leteckého experta Brenta Bowena v uvedenej výške v súvislosti s mrazivými teplotami a nízkym tlakom môže dôjsť počas troch až piatich minút k strate vedomia pilota. 

Presnú príčinu nehody určí až vyšetrovanie, pre ktoré je nevyhnutné nájsť vrak stroja. Jamajskej vojenské letectvo dnes oznámilo, že jeho piloti počas pátrania nad morom trosky zbadali, na ich vylovení spolupracujú s americkou pobrežnou strážou. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu