Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strastiplný útek Adeby (14) zo zajatia islamistov: Príbeh vás chytí za srdce!

Jezídi Zobraziť galériu (2)
Jezídi (Zdroj: Foto: Daily Mail)

RAABIA - Statočná Adeba Shaker prežila neuveriteľne desivé chvíle. Ako zajatkyni ISIS, čo je radikálna teroristická organizácia, sa jej podarilo utiecť z pekla. Jezídske 14-ročné dievča plánovali dať ako sexuálny dar bojovníkom v prvej línii. Prinášame vám jej príbeh, v ktorom opísala hrozivé zážitky.

Adebu Shaker (14) uniesli militanti z Islamského štátu minulý mesiac. Uväznili ju v dome v irackom Raabia. Pár dní na to, prijal jeden z jej väzniteľov telefonický hovor. O niekoľko sekúnd všetci piati muži, ktorí tam boli, zobrali svoje zbrane a vyrazili. Dievčina z etnickej menšiny Jezídov, počula odchádzať kamióny a potom už len ticho. Prvýkrát za 20 dní bola spolu s ďalším dievčaťom bez dozoru. Nikto ich nestrážil a dvere ostali odomknuté.  

Takto sa to stalo

Dievča uniesli z dediny na severovýchode irackej oblasti Sindžáru, ktorá leží na sýrskej hranici a predstavili ju ako darček pre bojovníkov na frontovej línii. Mala konvertovať na islam a násilne ju mali vydať za jedného z teroristov.

Adeba žila v malej dedinke s 25 členmi rodiny. Milovala školu a chcela sa stať učiteľkou. Keď sa rodina dopočula, že bojovníci z Islamského štátu sa blížia, utiekli do neďalekej dediny. Ale za krátko ich dohonili. "Sľúbili, že nám neublížia, aby sme sa vzdali," spomína. "Ženy a deti sa rozišli s mužmi ... Potom vzali všetky naše šperky, peniaze, telefóny a vozidlá." O dve hodiny neskôr všetci väzni boli naložení na nákladné autá a presťahovali ich do neznámej destinácie.

"Na začiatku sa snažili byť k nám milí ... Usilovali sa nás upokojiť. Krátko na to sa ich postoj zmenil a stali sa urážlivými a agresívnymi," povedala a dodala: "Najdesivejším okamihom bola prvá noc po tom, čo nás zajali. Prišli sme na policajnú stanicu do iného meste a všetci sme kričali a plakali. Nevedeli sme, čo sa s nami stane."

Dievča oddelili od matky a zvyšku rodiny, neskôr ju poslali do domu v Raabia, z ktorého utiekla.

Strastiplný útek Adeby (14)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Desivé chvíle osudového úteku

"Keď nás bojovníci opustili, spanikárila som, nevedela som, čo mám robiť. Videla som vrece plné mobilných telefónov a zavolala som svojmu bratovi," spomína dievča. Brat Samir jej povedal, aby išla do najbližšieho domu a požiadala o pomoc. Poradil jej, aby sa pýtala, kadiaľ sa ide k hranici, kde členovi Kurdskej strany pracujúcich (PKK) bojujú s militantmi z Islamského štátu. Samir svojej sestre vysvetlil, že členovia PKK by ju mohli dostať do bezpečia.   

"Bol to hazard, nevedela som, kto bol priateľ a kto nepriateľ," cituje dievčinu denník Daily Mail. So svojou spoločníčkou sa rozhodli bojovať za šťastie. Potajomky sa vykradli z domu a zaklopali na dvere susedov. Opísali im svoj osud. Susedia im ochotne ukázali cestu, ktorou sa majú vybrať. Dievčatá vyrazili k frontovej línii.

"Nemohla som priamo chodiť, nohy sa mi triasli a srdce mi príšerne tĺklo. Bežali sme a neobzerali sa späť,“ opisuje. Po dvoch hodinách, čo boli na úteku, začuli streľbu. Keď sa dostali bližšie, uvideli skupinu bojovníkov PKK a rozbehli sa k nim. "Plakala som a smiala sa zároveň. Boli sme slobodné!"

Hrozné praktiky

Adeba je jednou z mála Jezídov, ktorí unikli bojovníkom Islamského štátu. Desiatky tisíc ich utieklo zo starovekej vlasti Sindžáru a ďalších dedín kvôli dramatickému tlaku zo strany sunnitských ozbrojencov, ktorí ich považujú za veriacich v diabla. Buď musia konvertovať na islam alebo zomrieť.   

Okrem dievčiny, radikáli uniesli najmenej 73 žien a detí z dediny a využívajú ich na obchodovania s ľuďmi po severnom Iraku. Spomínala, ako bojovníci odčlenili staré ženy od zvyšku skupiny. Potom vzali deti.

Mladé ženy a dievčatá musia čeliť desivým praktikám. Panny sú znásilňované veliteľom a po tom ich odovzdáva bojovníkom. Keď sa ich nasýtia aj oni, odpredávajú ich záujemcom, ktorí ponúknu najviac. Sú dražené len za 10 dolárov alebo ich za bojovníkov vydajú.    

Dievča je v bezpečí, dokedy...

Adeba je teraz v bezpečí, v tábore pre vnútorne vysídlené osoby v Iraku, kde sa stretla s dvomi bratmi. Ešte nevie o osude 22 príbuzných, ktorí sú stále v rukách Islamského štátu. "Niekedy nemôžem v noci spať ... Veľmi sa o nich bojím," povedala. "Tie hodiny sú hrozné ... Každý spí a ja stále myslím na svoj úteku. Viem, že som mala šťastie, to Boh ma zachránil."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu