Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európu desí závažný problém so zamorenou divinou: Nebezpečné je každé tretie mäso!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Od ničivej katastrofy v Černobyle, pri ktorej vybuchol reaktor, ubehlo už 28 rokov. Dôsledky nešťastia je cítiť do dnes, a to nie len na Ukrajine, ale aj v Európe. Najnovšie Európu straší informácia, že diviaky v Nemecku a Česku sú rádioaktívne kvôli konzumácii zamorených húb. Slovenské zvieratá by mali byť v poriadku.

V provincii v nemeckom Sasku, ktorá je od Černobyľu vzdialená 1000 kilometrov a od katastrofy prešli už necelé tri desaťročia, sa v lesoch pohybujú rádioaktívne diviaky. Ich mäso sa preto nesmie jesť. Podobný problém je aj na Šumave v Česku.

Naša krajina je na tom oveľa lepšie, aj keď je k Černobyľu bližšie. Po nešťastnou výbuchu v roku 1986 vzdušné masy Slovensko obišli.  

Na nový problém s diviakmi upozornili nemecké orgány, ktoré pravidelne testujú mäso porazených zvierat. Bolo zistené, že jedna tretina vzoriek sa nedala konzumovať kvôli vysokej úrovni rádioaktivity v mäse.

Pred dvoma rokmi schválili zákon, podľa ktorého musí byť mäso z každého zabitého zvieraťa testované na rádioaktivitu. V minulom roku z 752 vzoriek ukázalo až 297 prípadov nebezpečnú úroveň radiácie. V niektorých prípadoch bola až 12-krát vyššia, než je povolené.
 

Z rovnakých dôvodov odborníci neodporúčajú ani hubárčenie. Podľa medializovaných informácií vzhľadom na úroveň kontaminácie mäsa divokých zvierat sa vedci domnievajú, že to bude trvať najmenej 50 rokov, kým sa rádioaktivita vráti do normálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu