Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Merkelová: NATO pre Pobaltie nebude meniť zmluvy s Ruskom

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu vyhlásila, že nadchádzajúci summit NATO vo Walese prinesie pobaltským štátom záruky zachovania ich zvrchovanosti, blok však v tejto súvislosti nebude meniť svoje zmluvy s Ruskom.

Tým by mali byť podriadené všetky opatrenia, o ktorých účastníci rozhodnú, na druhej strane je však podľa nej potrebné zvýšiť schopnosť NATO reagovať rýchlo na vývoj v regióne.

"Vychádzam z toho, že územná celistvosť pobaltských krajín bude zaručená ," povedala Merkelová na tlačovej konferencii s barmským prezidentom Theinom Seinom v Berlíne. Predstavitelia Estónska, Litvy a Lotyšska vyjadrujú obavy, že kríza na Ukrajine povedie k destabilizácii regiónu, a požadujú zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO. "Musíme splniť želania týchto krajín a viacmesačné reakčné doby nie sú tým, čo nám môže pomôcť," dodala kancelárka.

V súvislosti s krízou na Ukrajine a summitom NATO sa v stredu nemenovaný funkcionár nemeckej vlády vyjadril, že na programe podujatia nebudú dodávky zbraní ukrajinskej armáde ani prípadné členstvo krajiny v aliancii. "Kancelárka a minister zahraničných vecí vždy hovorili, že nevidia možnosť vojenského riešenia tohto konfliktu," povedal zdroj, ktorý podľa vlastných slov nevie o žiadnom návrhu zo strany niektorého z členov NATO dodať na Ukrajinu zbrane, čo však nevylučuje "bilaterálne" ponuky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu