Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na ruských hraniciach uniesli príslušníka bezpečnostnej polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jose Luis Pelaez)

TALLINN - Príslušníka estónskej bezpečnostnej polície (KaPo) uniesli dnes na ruských hraniciach a pod hrozbou použitia strelnej zbrane previezli na územie Ruska. Stalo sa tak počas akcie estónskych úradov zameranej na prevenciu ilegálneho prekračovania štátnych hraníc, uviedla agentúra Reuters.

Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Paet informoval, že Tallinn už ohľadom incidentu kontaktoval Moskvu. Na inkriminovanej hranici sa za uplynulé roky rozmohlo pašovanie, prevádzanie migrantov a obchodovanie so zbraňami, tvrdí KaPo.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), ktorá je nástupníckou inštitúciou sovietskej KGB, oznámila, že estónskeho muža menom Eston Kohver zatkli na ruskom území ako zahraničného špióna a momentálne prebieha jeho vypočúvanie.

"Narušiteľ mal pri sebe pištoľ značky Taurus s muníciou, 5000 eur v hotovosti, špeciálne vybavenie na tajné nahrávanie zvuku a dokumenty, ktoré dokazujú, že bol na špionážnej misii," uviedla vo vyhlásení FSB.

Estónska strana tvrdí, že neidentifikovaní únoscovia na kontrolnom stanovišti v oblasti Luhamaa zablokovali rádiovú komunikáciu a použili dymové granáty. Riaditeľ KaPo Arnold Sinisalu na základe predbežných informácií vylúčil akékoľvek politické pozadie únosu.

"Ide o veľmi znepokojujúci incident. Očakávame od ruskej strany všemožnú pomoc a spoluprácu nevyhnutnú pre vyriešenie tohto prípadu a vrátenie estónskeho občana späť do vlasti," povedal Paet.

Estónsko, bývalá republiky Sovietskeho zväzu a člen EÚ i NATO, má s Moskvou napäté vzťahy, ktoré sa v uplynulých mesiacoch ešte zhoršili kvôli ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym a proruského povstania na východnej Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu