Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Manželka poľského ministra zahraničných vecí: Po Moskve už kolujú mapy Novoruska

Anne Applebaum, manželka poľského ministra zahraničných vecí Zobraziť galériu (2)
Anne Applebaum, manželka poľského ministra zahraničných vecí (Zdroj: Wikipedia)

VARŠAVA - Americká novinárka a laureátka prestížnej Pulitzerovej ceny Anne Applebaum, manželka Radoslawa Sikorskeho, napísala v komentáre pre poľský denník Gazeta Wyborcza, že ruský prezident Putin môže reálne uvažovať o jadrových útokoch na mestá v Poľsku alebo v Pobaltí, aby dokázal, že NATO nebude mať odvahu na odvetu zo strachu pred vojnovou katastrofou.

Zasa mi ukazovali krásne letné poľské fotografie z roku 1939. Deti hrajúce sa na slnku, vyfintené dámy v krakovských uliciach. Videla som dokonca snímky zo svadobnej hostiny z júna 1939 v záhrade poľskej usadlosti, ktorú momentálne vlastním. Všetkým divákom tie fotky predpovedajú tragický osud, pretože všetci vieme, čo sa potom stalo. V septembri 1939 sa rozpútala invázia zo západu i z východu, okupácia, chaos, vyhladzovanie, genocída. Väčšina ľudí z veselice zakrátko prišla o život alebo sa ocitla na úteku. Nikto sa nevrátil.

Z dnešného pohľadu vyzerajú všetci naivne. Radšej sa mali chystať ma vojnu, kým bol ešte čas. A práve dnes si musím položiť otázku: Majú v lete 2014 Ukrajinci urobiť to isté? A tiež obyvatelia strednej Európy? Uvedomujem si, že čitateľom z USA a západnej Európy sa tieto otázky môžu zdať hysterické, hlúpe, apokalyptické. Ale je to téma mnohých rozhovorov vo východnej polovici Európy.

 

Ruská akadémia vied chce vydať dejiny Novoruska

Za posledných pár mesiacov Rusi doposiaľ pod vlajkou neznámeho štátu, Novoruska, napochodovali cez juhovýchodné hranice Ukrajiny. Ruská akadémie vied nedávno oznámila, že na jeseň vydá dejiny Novoruska. Po Moskve už údajne kolujú rôzne novoruské mapy.

Niektoré mapy zahŕňajú Charkov a Dnepropetrovsk, vzdialené stovky kilometrov od aktuálneho bojiska. Iné umiestňujú Novorusko na pobrežie spájajúce Rusko s Krymom a Podnestersko, Rusmi okupovanú časť Moldavska. A ak Novorusko začne existovať ako neuznávaný pseudoštát, po vzore Abcházska a Južného Osetska, ktoré si Rusko odkrojilo z Gruzínska, časom sa môže zväčšiť.

 

Zmetie pobaltské „trpasličie“ štáty jadrový útok?

Novorusko budú musieť vytvoriť ruskí vojaci – a ich počet bude závisieť od toho, ako tvrdo sa budú brániť Ukrajinci a kto im bude pomáhať. Ale po čase bude Rusko potrebovať nielen vojakov, aby si uchovalo územie. Novorusko nezíska stabilitu, dokiaľ tam budú žiť Ukrajinci, ktorí chcú byť Ukrajincami. V tom prípade poslúži už známe riešenie. Pred pár dňami Alexander Dugin, krajný nacionalista, ktorého sentiment prispel k formovaniu názorov ruského prezidenta, napísal, že „je nutné očistiť Ukrajinu od idiotov“, a následne vyzval k „vyhladeniu tej parchantskej rasy“.

Novorusko ale bude ťažké udržať, pokiaľ bude mať nepriateľov na Západe. A tak sa debatuje o možnom riešení i tohto problému. Nedávno Vladimir Žirinovskij, poslenec ruského parlamentu a dvorný šašo, ktorý hovorí to, čo si nemôžu dovoliť povedať ľudia pri moci, v televízii dokazoval, že Rusko by malo jadrovými zbraňami bombardovať Poľsko a pobaltské „trpasličie“ štáty, aby ukázalo Západu silu. „Ameriku nič neohrozuje, je ďaleko. Ale východoeurópske štáty budú stáť pre hrozbou úplného zničenia.“

 

Putinove jadrové „cvičenia“

Vladimír Putin takéto úvahy toleruje. Podľa ruského prezidenta Žirinovského slová nevyjadrujú oficiálnu politiku, ale „vždy sa mu podarí roztočiť zábavu“.

Oveľa serióznejší človek, ruský analytik Andrej Piontkovskij, nedávno vo svojom článku dokazoval, že Žirinovského vyhrážky sú odrazom toho, že Putin skutočne uvažuje o možnosti obmedzených jadrových úderov - na jednu z pobaltských metropol či niektoré z poľských miest, aby dokázal, že sa NATO neodváži odvetného úderu v obave z ešte väčšej katastrofy. Naozaj, v rokoch 2009 a 2013 ruská armáda otvorene „cvičila“ jadrové útoky na Varšavu.

Je to len baláchanie bláznov? Možno. Možno je Putin príliš slabý, než aby čokoľvek podnikol; možno je to len zastrašovanie; možno ho zastaví oligarchovia. Ale západným a nemeckým čitateľom sa v roku 1933 Mein Kampf tiež javil ako hysterická knižka. Stalinove rozkazy zlikvidovať celé spoločenské triedy a skupiny v ZSSR by nám tiež pripadali šialené, keby sme sa o nich dopočuli.

Lenže Stalin dodržal slovo a splnil hrozby nie preto, že bol šialený, ale pretože pokračoval v logike svojho konania až do konca - a pretože ho nikto nezastavil. Teraz tiež nikto nedokáže zastaviť Putina. Je potom hystériou chystať sa na totálnu vojnu? Alebo je naivné sa nepripraviť?



 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu