Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohreb černoššského mladíka vyvolal množstvo spomienok, demonštrácie sa obnovili

Protesty v americkom Fergusone sa po pohrebe obnovili
Protesty v americkom Fergusone sa po pohrebe obnovili (Zdroj: SITA)

ST. LOUIS - Vyše 100 demonštrantov pochodovalo mestom St. Louis v americkom štáte Missouri a požadovalo zatknutie belošského policajta, ktorý 9. augusta v okrajovej štvrti Ferguson zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna. Informovala o tom agentúra Reuters.

Smrť 18-ročného Browna pritiahla celosvetovú pozornosť na stav vzťahov medzi rasami v USA a oživila spomienky na iné rasovo podfarbené prípady, vrátane zastrelenia 17-ročného černocha Trayvona Martina na Floride v roku 2012.

Rodina a priaznivci sa s Brownom naposledy rozlúčili v pondelok na pohrebe zaplnenom v kostole v St. Louis. Obrad oživený radostnou hudbou bol oslavou mladíkovho života a v príhovoroch zazneli výzvy na pokoj a reformy polície.

Zastrelenie tínedžera vyvolalo dva týždne trvajúce demonštrácie, počas ktorých došlo k násilným potýčkam s políciou a k rozsiahlemu zatýkaniu. Demonštranti požadovali, aby bol belošský policajt Darren Wilson z Fergusonu obvinený z Brownovej smrti. Niekoľko dní boli protesty tlmenejšie, vrátane pondelka, keď mal Brown pohreb. O pokoj v ten deň požiadala vopred Brownova rodina.

Dnes už pochodovalo mestom vyše 100 demonštrantov, ktorí prešli niekoľko blokov od radnice St. Louis k budove federálneho súdu. Skandovali "Máme toho plné zuby, prišiel čas povstať." Protestujúcim, ktorí žiadali zatknutie Wilsona a odvolanie policajných šéfov vo Fergusone, zabránila skupina policajtov na bicykloch dostať sa na schodisko súdnej budovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu