Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníci na Islande varujú pred možným výbuchom sopky Bárdarbunga

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Riziko výbuchu islandskej sopky Bárdarbunga sa dnes zvýšilo na štvrtý stupeň v rámci päťdielnej škály. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojší meteorologický úrad.

Seizmickú aktivitu na tomto vulkáne evidujú vedci od soboty, príznaky výbuchu sa však zatiaľ nevyskytli. V oblasti dnes zaznamenali najsilnejšie zemetrasenie od roku 1996, čo je podľa islandských odborníkov dôkazom o pohybe magmy.

Jej zvýšený pohyb v hĺbke menej ako desať kilometrov naznačuje možnosť sopečného výbuchu; farebný letecký kód pre Bárdarbungu sa preto zmenil na oranžovú - druhý najvyšší stupeň. Hrozí vychrlenie množstva sopečného popola do atmosféry.

"Momentálne vulkán nevykazuje žiadne známky erupcie, nemožno však vylúčiť, že aktuálna aktivita vyústi do subglaciálneho výbuchu, vedúceho k vychrleniu sopečného popola," tvrdia meteorológovia. Komunikácie v okolí sopky uzatvorili.

Stratovulkán Bárdarbunga je najväčším sopečným systémom Islandu a so svojou nadmorskou výškou 2009 metrov zároveň druhým najvyšším bodom krajiny. Nachádza sa pod príkrovom ľadovca Vatnajökull na juhozápade krajiny.

Výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 zapríčinil uzavretie väčšinu európskeho vzdušného priestoru na šesť dní. Toto opatrenie postihlo vyše desať miliónov cestujúcich a vyžiadalo si straty vo výške 1,7 miliardy dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu