Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Islandskou sopkou opäť otriasol záchvev zeme s magnitúdou 5,7

Bárdarbunga
Bárdarbunga (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Seizmická činnosť v islandskej sopke Bárdarbunga neustáva. V noci nadnes v nej namerali otras s magnitúdou 5,7, čo je najviac, odkedy sa tieto otrasy pred desiatimi dňami začali. Zatiaľ však nič nenaznačuje erupciu, informoval dnes islandský Meteorologický ústav.

Vulkanológovia sa domnievajú, že otrasy zeme sú výsledkom vytekania magmy spod kráteru sopky, v dôsledku čoho dochádza k zmene tlaku. Podľa vyjadrenia geológa Pálmiho Erlendssona dochádza k seizmickej aktivite stále vo veľkej hĺbke a väčšina aktivity sa vyskytuje na okraji sopečného ľadovca Vatnajökull.

Islandský meteorologický ústav v nedeľu znížil stupeň bezprostredného rizika erupcie sopky Bárdarbunga z najvyššieho, červeného stupňa na oranžový s odôvodnením, že sopka začala vykazovať známky útlmu sopečnej činnosti.

Príslušné orgány sú však naďalej v pohotovosti, keďže prípadná erupcia by pravdepodobne ovplyvnila leteckú dopravu. V roku 2010 ochromil oblak popola z erupcie menšej islandskej sopky Eyjafjallajökull na šesť dní leteckú dopravu vo väčšine Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu