Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hamas dal Izraelu ultimátum: Buď prijmete požiadavky, alebo bude vojna

Situácia v pásme Gazy
Situácia v pásme Gazy (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Hamas dnes na rokovaniach v egyptskej Káhire vyhlásil, že ponuky, ktoré dostali palestínski vyjednávači usilujúci sa o ukončenie izraelskej ofenzívy v pásme Gazy sú nedostatočné. A naznačil možnosť obnovenia bojov, keď vyprší terajšie prímerie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Izrael sa vyjadril, že zatiaľ neprijal žiadne návrhy na rokovaniach, ktoré sprostredkúva Egypt. Rovnako ako palestínski vyjednávači však jeho zástupcovia budú v nedeľu pokračovať v káhirských rokovaniach. Súčasné prímerie vyprší v pondelok v noci.

"Izrael musí pristúpiť na požiadavky Palestínčanov alebo čeliť dlhej vojne," uviedol na Facebooku šéf zahraničných vecí Hamasu. Hamas požaduje ukončenie izraelsko-egyptskej blokády pásma Gazy a zriadenie námorného prístavu a letiska v Gaze. Izrael požaduje, aby súčasťou akejkoľvek dlhodobej dohody bolo odzbrojenie Gazy, čo Hamas vylučuje.

Egypt, ktorý sa ujal úlohy sprostredkovateľa, považuje rovnako ako Izrael Hamas za bezpečnostnú hrozbu.

Izraelskí vyslanci sa majú vrátiť v nedeľu do Káhiry rovnako ako palestínska delegácia, v ktorej je zastúpený Hamas i Američanmi podporovaný prezident Mahmúd Abbás, ktorý s Hamasom vytvoril v apríli vládu národnej jednoty.

Abbás v Ramalláhu v televíznom prejave povedal, že cieľom Palestínčanov je "zastaviť boje a držať sa egyptskej iniciatívy".

V Káhire budú pokračovať rozhovory o trvalom prímerí v Gaze

Pred blížiacim sa vypršaním dočasného prímeria v pásme Gazy je palestínska delegácia na nepriamych rozhovoroch s Izraelom "menej optimistická", pokiaľ ide o vyhliadky na dohodu o trvalom zastavení bojov. Po prílete delegácie do Káhiry to podľa agentúry AP povedal jeden z palestínskych vyjednávačov.

Palestínsky vyjednávač, ktorý si želal ostať v anonymite, dodal, že hlavnou prekážkou je naďalej trvanie Hamasu na tom, aby Izrael prisľúbil ukončenie blokády Gazy, v ktorej toto radikálne palestínske hnutie vládne.

Izraelský minister komunikácií Gilad Erdan dnes ráno pre izraelský rozhlas povedal, že vláda židovského štátu zatiaľ nedospela k rozhodnutiu o návrhu egyptských sprostredkovateľov. Podľa politika vládnucej strany Likud obsahuje návrh niekoľko "problematických článkov", informovala agentúra DPA. Armáda musí mať naďalej možnosť reagovať na každé ostreľovanie z pásma Gazy, zdôraznil Erdan.

Hamas egyptský návrh v súčasnej forme odmieta ako nedostatočný a žiada zmeny. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás z umiernenejšieho hnutia Fatah na zasadnutí v sobotu večer v predjordánskom Ramalláhu povedal, že egyptská iniciatíva zostáva jedinou možnosťou vyriešenia krízy. Najdôležitejšie je podľa neho ukončiť boje, krviprelievanie a ničenie v Gaze.

Od začiatku aktuálneho konfliktu v Gaze 8. júla zahynulo podľa OSN takmer 2000 Palestínčanov, prevažne civilistov, a viac než 10.000 ľudí utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 67 mŕtvych vrátane troch civilistov.

V Tel Avive sa konala demonštrácia za mierovú dohodu s Palestínou

Tisíce Izraelčanov vyšli v sobotu do ulíc Tel Avivu a požadovali uzavretie mierovej dohody s Palestínčanmi. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Davu sa prihovoril aj izraelský spisovateľ David Grossman. Ten varoval demonštrantov na námestí Jicchaka Rabina pred "fanatizmom a nenávisťou" medzi samotnými Izraelčanmi. "Neexistuje žiadne vojenské riešenie pre konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas. Neexistuje žiadne vojenské riešenie, ktoré by ukončilo utrpenie Izraelčanov na juhu a neľudské utrpenie ľudí v pásme Gazy. Izraelčania takisto nebudú môcť voľne dýchať, až kým sa zovretie okolo Gazy neuvoľní," povedal Grossman.

Pravicoví aktivisti zorganizovali protidemonštráciu, ktorá prebiehala neďaleko. Polícia nasadila do ulíc hliadky, aby zabránila konfliktu medzi oboma tábormi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu