Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápežov tvrdý odkaz kňazom a mníškam: Zakazuje im sex a luxus!

Pápež na návšteve v Južnej Kórei
Pápež na návšteve v Južnej Kórei (Zdroj: SITA)

SOUL - Kňazi a mníšky, ktorí žijú v luxuse, sú pokrytci, vyhlásil dnes pápež František. Zároveň ich vyzval, aby zachovávali celibát a vyhýbali sa sexuálnym "pokušeniam". Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

"Pokrytectvo tých vysvätených mužov a žien, ktorí vyhlasujú, že žijú v chudobe, ale žijú ako boháči, uráža veriacich a poškodzuje cirkev," uviedol v meste Kotoné František, ktorý trávi v Južnej Kórei tretí deň svojej päťdňovej návštevy.

Pápež odporučil kňazom a mníškam, aby sa "vyhýbali všetkým veciam, ktoré ich môžu rozptyľovať a spôsobovať u ostatných zmätok, odpor a škandály". Pripomenul duchovným a rádovým sestrám, že "celibát vyjadruje vašu sústrednú oddanosť láske k Bohu".

Pápež dodal: "Všetci vieme, aké osobné a náročné obety to so sebou prináša." František priletel vrtuľníkom do centra v meste Kotoné na vrchu kopca, kde sa cirkev stará o chorých, zdravotne vážne postihnutých a bezdomovcov. Dával im požehnanie a utešoval ich.

V inej časti tohto ústavu František vyzdvihol duchovných a mníšky, ktorí obetujú svoje životy ľuďom v núdzi, a vyzval ich, aby zotrvali na správnej ceste. Líder katolíckej cirkvi žartoval s mníškami a s úsmevom povedal, že musí skrátiť svoj čas strávený s nimi, pretože ak sa zotmie, "hrozí, že jeho vrtuľník narazí do hory".

František dnes už skôr blahorečil 124 kórejských mučeníkov. K slávnostnej beatifikácii došlo v rámci omše pod holým nebom v centre juhokórejskej metropoly Soul, na ktorej sa zúčastnilo podľa odhadov okolo 800.000 ľudí. Dav veriacich po pápežovom vyhlásení vypukol v nadšený jasot.

Líder katolíckej cirkvi počas omše odsúdil narastajúcu priepasť medzi majetnými a nemajetnými a vyzval ľudí v bohatých spoločnostiach, aby počúvali "nárek chudobných" žijúcich medzi nimi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu