Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tajná službá má novú verziu o malajzijskom boeingu: Zostreliť ho mali títo páchatelia!

Trosky zostreleného lietadla na Ukrajine
Trosky zostreleného lietadla na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - S novou verziou o okolnostiach skazy malajzijského lietadla, ktoré v polovici júla po zásahu raketou spadlo na východe Ukrajiny, dnes prišla ukrajinská kontrarozviedka SBU. Stroj, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí, podľa SBU mohli zostreliť ukrajinskí vojaci, ktorí po marcovej ruskej anexii Kryme prebehli na ruskú stranu.

Podľa analýz ukrajinských expertov možno považovať za vylúčené, že protilietadlový systém Buk, ktorým bol malajzijský boeing zrejme zostrelený, obsluhovali ozbrojenci z radov miestneho ruskojazyčného obyvateľstva. "Ani žiadne krátkodobé kurzy by im nepomohli. K obsluhe takejto zbrane je potrebné nielen profesionálny výcvik, ale aj skúsenosť zo cvičných střeleb," napísala agentúra Unian s odvolaním sa na zdroje z SBU.

Ukrajinskí vyšetrovatelia vraj preverujú rad verzií. "Je medzi nimi aj verzia, podľa ktorej ukrajinskí vojenskí špecialisti, ktorí zostali na území okupovaného Kryme, prebehli k ruskej armáde," píše Unian. O tejto variante podľa agentúry hovoril nedávno v kyjevskej televízii zástupca riaditeľa SBU Viktor Jahun.

Pri krymskom meste Jevpatorija je podľa Jahuna cvičná strelnica, kde sa pravidelne konali manévre jednotiek ukrajinskej armády a jednotiek protivzdušnej obrany. Práve tam bola dislokovaná jednotka určená na obsluhu systémov Buk. "Nie je vylúčené, že z niektorých jej príslušníkov sa stali páchatelia," konštatoval Jahun.

Vyšetrovanie príčin katastrofy sa na mieste pádu lietadla kvôli pokračujúcim bojom prakticky zastavilo. Čierne skrinky, obsahujúce záznam letových dát a palubnej komunikácie, analyzujú experti v britskom Farnborough. Podľa ukrajinských novinárov v uplynulom týždni odoslali predbežné výsledky svojej práce do Holandska a Malajzie. Výsledky ich skúmania majú byť zverejnené v septembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu