Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Malajzia o zostrelenom boeingu: Máme správy, ktoré to vysvetľujú!

Vojak hliadkujúci pred troskami zostreleného boeingu
Vojak hliadkujúci pred troskami zostreleného boeingu (Zdroj: Twitter, SITA)

KUALA LUMPUR - Malajzia chce poslať na Ukrajinu skupinu vyšetrovateľov, ktorí obzrú miesto pádu malajzijského lietadla. Stroj bol zrejme zostrelený v júli na východe Ukrajiny a v jeho troskách zahynulo 298 ľudí, hlavne Holanďanov.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak dnes povedal, že vláda má k dispozícii presvedčivú správu tajnej služby, ktorá vysvetľuje udalosti zo 17. júla. Je vraj ale vhodné získať aj dôkazový materiál, a to ešte pred zimou, než ho poveternostné podmienky zničí.

Stroj na linke z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil nad oblasťou kontrolovanou proruskými separatistami a podľa všetkého bol zostrelený protilietadlovú raketou. Z toho, kto ju vypálil, sa obviňujú obe strany konfliktu. Ohliadke miesta bolo začiatkom augusta prerušené kvôli bojom, ktoré sa odohrávali v tesnej blízkosti vraku.

"Máme veľký záujem dostať sa na miesto, než začne zima. Potrebujeme niekoľko týždňov na vyhľadanie častí tiel a aj fyzických dôkazov. Akonáhle bude táto časť vyšetrovania ukončená, zameriame sa na otázku, kto je za tento krutý čin zodpovedný," povedal Najib.

Doteraz nájdené časti tiel boli k ohliadke prevezené do Holandska, ale zatiaľ bolo identifikovaných iba 183 osôb. Vyšetrovanie incidentu koordinuje Holandsko a okrem Malajzie sa procesu zúčastňuje aj Ukrajina, Austrália a Belgicko. Na palube stroja boli občania desiatich krajín. Holandské úrady majú predbežnú správy o vyšetrovaní zverejniť v utorok. Má popísať pravdepodobný sled udalostí 17. júla, avšak neoznačí vinníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu