Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pápež po príchode do Kórey odhováral od ukazovania sily

Pápež po príchode odhováral od ukazovania sily
Pápež po príchode odhováral od ukazovania sily (Zdroj: SITA)

SOUL - Pápež František vo štvrtok otvoril päťdňovú návštevu Južnej Kórey vystúpením, počas ktorého vyzval obyvateľov na obnovenie úsilia o zmierenie so znepriateleným Severom ako protikladu vzájomných ukážok sily.

Vyjadril sa tak v čase, keď Severná Kórea uskutočňuje ďalšie raketové testy, zatiaľ čo Juhokórejčania sa pripravujú na spoločné vojenské cvičenia s USA. V prvom príhovore po prílete, ktorý si prišla vypočuť aj prezidentka Pak Kun-hje a vládni predstavitelia, hlava katolíckej cirkvi pripomenula, že na dosiahnutie mieru je potrebné odpustenie, spolupráca a vzájomná úcta.

Podľa Františka sa musia Kórejčania zamerať na diplomaciu, aby "obviňovanie sa, neplodnú kritiku a ukážky sily" nahradil dialóg. Pápež pochádzajúci z Argentíny prvýkrát od zvolenia v marci 2013 rečnil po anglicky, čím podľa Vatikánu vychádza v ústrety miestnemu obyvateľstvu.

Návšteva Františka v Južnej Kórei je prvou svojho druhu od roku 1989, keď krajina privítala pápež Ján Pavol II. Spomedzi Juhokórejčanov sa ku kresťanstvu hlási okolo 30 percent, väčšinu však tvoria evanjelici. František by mal počas návštevy blahorečiť 124 mučeníkov, ktorí sa v 18. storočí podieľali na rozšírení katolíckej viery na Kórejskom polostrove.

Súčasťou programu je taktiež omša za mier v Soule, na ktorú pozvali aj delegáciu Severnej Kórey. Tá však podľa hovorcu Vatikánu nakoniec nepríde. Juhokrórejská prezidenta vo štvrtok vyjadrila nádej, že prítomnosť pápeža pomôže Kórejčanom zaceliť "staré rany rozdelenia".

Severná Kórea podľa údajov juhokórejského ministerstva obrany vo štvrtok vypálila zo svojho východného pobrežia niekoľko striel krátkeho doletu, pričom dva odpaly zaznamenali krátko po pristátí Františka južne od Soulu. Najnovšie vojenské aktivity predchádzajú pravidelným juhokórejsko-americkými cvičeniam, ktoré Pchjongjang odsudzuje ako prípravu na inváziu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu