Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvá európska obeť eboly: Zomrel kňaz, ktorý sa nakazil v Libérii

Obeť eboly, kňaz Miguel Pajares
Obeť eboly, kňaz Miguel Pajares (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky kňaz Miguel Pajares, prvý Európan infikovaný nebezpečným ochorením ebola, zomrel v nemocnici v Madride. V utorok o tom informovali tamojší zdravotníci.

Sedemdesiatpäťročného Pajaresa priviezli z Libérie 7. augusta po tom, čo sa tam nakazil smrteľným vírusom počas práce pre mimovládnu organizáciu. K liečbe Pajaresa použili lekári aj nádejný experimentálny liek ZMapp. U dvoch amerických humanitárnych pracovníkov, ktorým liek podávali, sa objavili známky zlepšenia. Do Španielska Pajaresa dopravili spoločne so spolupracovníčkou, mníškou Julianou Bohiovou, ktorej testy na chorobu dopadli negatívne.

Epidémia eboly v západnej Afrike si podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala už najmenej 1 013 obetí. Najviac nových úmrtí, až 29, hlási Libéria, nasledovaná 17 obeťami v Sierre Leone a šiestimi v Guinei. Celkový počet prípadov sa podľa WHO vyšplhal na 1 848. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu