Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príčína smrti bývalého hovorcu Ronalda Regana odhalená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Smrť bývalého tlačového tajomníka Bieleho domu Jamesa Bradyho, ktorý zomrel tento týždeň na komplikácie súvisiace so strelným poranením hlavy, kvalifikoval súdny patológ ako zabitie. Svoje zranenie utrpel Brady pri pokuse o atentát na amerického prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia washingtonskej polície pitva Bradyho tela dokázala, že príčinou jeho smrti bolo strelné poranenie hlavy a z neho vyplývajúce zdravotné následky, čo súdny lekár kvalifikoval ako zabitie.

K atentátu na prezidenta Reagana došlo 30. marca 1981 pred hotelom Hilton vo Washingtone. Prezident a niekoľko ďalších osôb, vrátane Bradyho bolo vážne zranených, nikto však neprišiel o život. Strelec John Warnock Hinckley bol uznaný za nepríčetného a poslaný do psychiatrickej liečebne. 

Samotný Reagan sa zo zranení pomerne rýchlo uzdravil; James Brady však následkom streľby utrpel nezvratné poškodenie mozgu, zostal ochrnutý na spodnú časť tela a pripútaný na invalidný vozík. Po tejto udalosti sa Brady stal jedným z popredných bojovníkov za sprísnenie zákonov upravujúcich vlastníctvo strelných zbraní. 

Po Bradym je pomenovaný federálny zákon z roku 1993, ktorý v USA zaviedol preverovanie záujemcov o kúpu ručných zbraní. Jeho meno nesie aj miestnosť, v ktorej sa denne konajú tlačové brífingy Bieleho domu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu