Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Izrael pátra po nezvestnom vojakovi a pokračuje v bombardovaní Gazy

Pásmo Gazy sa naďalej zmieta v bojoch
Pásmo Gazy sa naďalej zmieta v bojoch (Zdroj: SITA)

GAZA - V rámci pátrania po izraelskom vojakovi, ktorého podľa predstaviteľov židovského štátu uniesli militanti z hnutia Hamas, pokračovali dnes ráno izraelské ozbrojené sily v mohutnom ostreľovaní a bombardovaní desiatok objektov v pásme Gazy, informovala agentúra AP.

Podľa palestínskych predstaviteľov pri izraelských náletoch na mesto Rafah a jeho okolie zahynulo najmenej 35 Palestínčanov. V dôsledku bombardovania museli palestínske úrady evakuovať aj hlavnú nemocnicu v oblasti.

Predstavitelia ozbrojených síl židovského štátu sú presvedčení, že nezvestného vojaka, podporučíka Hadara Goldina (23), uniesli v piatok po prepade zo zálohy militanti z Hamasu približne hodinu po vyhlásení humanitárneho prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti o 08.00 miestneho času. 

Predstavitelia ozbrojeného krídla hnutia Hamas však tvrdia, že o únose alebo zajatí izraelského vojaka nemajú nijaké informácie a z porušenia prímeria, ktoré nevydržalo ani päť hodín, obviňujú Izrael.

Izraelsko-palestínske prímerie - pôvodne naplánované na 72 hodín - malo viesť udržateľnému pokoju zbraní v pásme Gazy. 

Počas 25 dní trvajúcej vojny v pásme Gazy doposiaľ prišlo o život viac než 1650 Palestínčanov - väčšinou civilistov - a vyše 60 Izraelčanov, väčšinou vojakov, pripomína AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu