Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neoblomní Izraelčania: Pokiaľ nezničíme všetky tunely v Gaze, nekončíme!

Pásmo Gazy sa naďalej zmieta v bojoch
Pásmo Gazy sa naďalej zmieta v bojoch (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nepristúpi na žiadne prímerie, ktoré by armáde zabránilo v zničení všetkých palestínskych pašeráckych tunelov vedúcich do Pásma Gazy.

Izraelská armáda ešte v stredu odhadla, že dosiahnutie tohto cieľa by mohlo trvať niekoľko ďalších dní. "Sme odhodlaní dokončiť túto misiu, s prímerím alebo bez neho," vyhlásil vo štvrtok Netanjahu. Izrael nebude podľa neho súhlasiť so žiadnym návrhom, ktorý by mu v tejto "dôležitej úlohe" zabránil.

Netanjahu ešte v stredu na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu schválil pokračovanie útokov, ktoré sa začali 8. júla, a do boja proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamás povolal dodatočných 16-tisíc záložníkov. Celkový počet vojakov zapojených do operácie v Pásme Gazy tak dosiahne číslo 86-tisíc.

Operácia si doteraz vyžiadala životy 1372 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a asi 7000 zranených. Na izraelskej strane hlásia 56 zabitých vojakov a troch mŕtvych civilistov. Vyše 200 000 Palestínčanov utieklo pred bojmi zo svojich domovov. Izrael tvrdí, že sa snaží vyhnúť civilným obetiam, z ktorých obviňuje bojovníkov hnutia Hamás, ktorí sa podľa neho skrývajú medzi

Izraelskí vojaci majú v Pásme Gazy rozkaz sústrediť sa na vyhľadávanie a ničenie tunelov, ktoré Hamás okrem iného používa aj na pašovanie zbraní a munície. "Pokračujeme uspokojivo," povedal v tejto súvislosti izraelský minister obrany Moše Jaalon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu