Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bývalá farma Bolka Polívku je v prevádzke, s hercom sa nájomca nedohodol

Bolek Polívka
Bolek Polívka (Zdroj: SITA)

OLŠANY - Bývalá farma Bolka Polívku pri Olšanoch na Vyškovsku je od začiatku mája opäť v prevádzke, turisti ju teraz nájdu pod názvom Farma Olšany. Nájomca František Dvořák sa s hercom a bývalým majiteľom na spolupráci zatiaľ nedohodol a buduje prevádzku bez slávneho mena prakticky od začiatku. Plány mal hoteliér o niečo odvážnejšie, rozhodol sa však od ničoho neupustit a budúci rok chce byť nachystaný od samého začiatku sezóny, povedal dnes.

Farma v niekdajšej podobe fungovala naposledy v roku 2012, od minulej jari bola v konkurze a až tento rok vo februári ju po niekoľkých peripetiách insolvenčného konania kúpila Severočeská správa nehnuteľností podnikateľa Alexandra Seidla. Nový majiteľ ju vzápätí prenajal Dvořákovi, ktorý už pôsobil ako hotelier v Prahe či na Šumave.

Najskôr musel hlavne opraviť kotolňu, čo trvalo dva mesiace, a otvoril reštauráciu a hotel s viac ako 50 lôžkami. V reštaurácii stavil na užší výber pokrmov z čerstvých a miestnych potravín. "Postupne som obišiel dodávateľov. Pre Punkevního pstruha si jazdím napríklad v stredu a v piatok," uviedol.

Aby nalákal ľudí, ktorí by sa tam možno ani nevydali, umiestnil na zľavové servery vouchery na ubytovanie. "Chcel som sa tomu vyhnúť, ale bola to nutnosť a plní svoj ​​účel. Ľudia tu väčšinou nechajú peniaze, o ktorých majú pocit, že ušetrili a spätná väzba je väčšinou pozitívna. Niektorí už sa sem chcú v auguste alebo v septembri vrátiť. Mali sme tu už niekoľko firiem či osláv narodenín, máme objednávky na jeseň a dokonca niekoľko aj na zimu," povedal Dvořák. Verí, že budúci sezóna už bude výrazne úspešnejší.

Tohtoročná letná sezóna je slabšia aj preto, že Dvořákova snaha dohodnúť sa s Polívkom na spolupráci uviazla na mŕtvom bode. "Už sme povedali, že budeme Farma Olšany, ale pán Polívka sa ešte ozval, že ho to mrzí a že by sa chcel dohodnúť. Poslali sme jeho právnikovi, nech naposledy navrhne podmienky," dodal Dvořák. Kvôli prieťahom v rokovaniach sa nepúšťal ani do ďalších opráv, ktoré sa zatiaľ dali dočasne odložiť.

Teraz si naplánoval na november kompletnú rekonštrukciu vodovodov, výmenu okien, ktoré už sú často zhnité a nejdú otvárať, a tiež nátery fasády či drevené terasy. Premýšľa tiež, či napustí bazén, v hoteli funguje aktuálne len sauna. "Bazén je najväčší tunajší mínus. Náklady na prevádzku sú dosť vysoké a navyše odtokové žliabky nedokážu pojať vodu, keď sa v ňom niekto kúpe," opísal stav Dvořák.

Tento týždeň sa pustil do úpravy tenisového kurtu, ktorý medzitým zarástol burinou. "Chcel som ho upraviť hneď, ale pán Polívka mi povedal, že tenisti sú zvyknutí chodiť si sem hrať zadarmo a urobiť si tu brigádu. Lenže nikto neprišiel. Teraz to dám do hrateľného stavu, len už budú musieť zaplatiť," konštatoval Dvořák.

Farma vďaka nemu zase ožíva po období, keď sa o nej písalo len v súvislosti s konkurzným konaním a dlhy, ktoré tu po hercovi zostali. Insolvenčný správca uznal pohľadávky cez 40 miliónov, predala sa za 11,5 milióna českých korún. Polívkovi zlomila väz dostavba hotela a stavba malého wellness centra, na čo dostal dotáciu z regionálneho operačného programu. Nedokázal splácať faktúry a už v októbri 2012 podala stavebná firma Kaláb návrh na insolvenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu