Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poliaci sa dištancujú od Ruska: Zrušili spoločný kultúrny projekt

Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľská vláda zrušila plány na cezhraničný kultúrny projekt s názvom Poľský rok v Rusku a Ruský rok v Poľsku, ktorý sa mal uskutočniť v roku 2015. Dôvodom rozhodnutia Varšavy sú prebiehajúce udalosti na východnej Ukrajine podporované Moskvou, informovala dnes agentúra PAP.

"Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski aj ministerka kultúry Malgorzata Omilanowská súhlasili, že vo svetle momentálnej politickej situácie a prebiehajúcich udalostí na Ukrajine, kde došlo k zostreleniu dopravného lietadla, projekt nemožno uskutočniť," uviedla hovorkyňa poľskej vlády Malgorzata Kidawová-Blonská.

Podľa nej by kultúra mala spájať ľudí. "Jednotu je možné budovať iba v dobrej atmosfére," podčiarkla hovorkyňa s tým, že dané okolnosti to nedovoľujú. Zámerom stornovaného projektu bolo umožniť Poliakom a Rusom vzájomne predstaviť svoje najväčšie hospodárske, vedecké a kultúrne úspechy.

Šéfovia poľskej a ruskej diplomacie Radoslaw Sikorski a Sergej Lavrov podpísali 19. decembra 2013 vo Varšave spoločnú deklaráciu "Programu poľsko-ruských vzťahov pre rok 2020". V ten istý deň obe strany podpísali aj dohodu o zorganizovaní projektu Poľský rok v Rusku a Ruský rok v Poľsku.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo ruského veľvyslanca, ktorého informovalo o rozhodnutí odstúpiť od usporiadania projektu. Varšava ostro odsúdila ruskú anexiu Krymu v marci a Moskvu obviňuje aj z vyzbrojovania proruských separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny, pripomenula agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu