Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Holandský starosta chce vyhostiť z krajiny Putinovu dcéru

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Starosta holandského mesta Hilversum Pieter Broertjes dnes vyzval na vyhostenie dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina z krajiny. Ako informoval denník The Guardian, 29-ročná Marija Putinová žije so svojím holandským priateľom Jorritom Faassenom v meste Voorschoten.

Broertjes sa neskôr za svoje výroky, ktoré odzneli v rozhovore pre rozhlas, na sociálnej sieti Twitter ospravedlnil, označiac ich za "nerozumné". 

Dodal však, že jeho slová "vyplynuli z pocitu bezmocnosti" nad tragickým zostrelením dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou minulý týždeň. Vyše polovicu z 298 obetí tvorili Holanďania.

Ukrajinci žijúci v Holandsku tiež podporili myšlienku pokojnej demonštrácie pred Putinovej domom, píše tamojší denník De Telegraaf. O dvoch dcérach ruského lídra - Mariji a Jekaterine - sa vie iba veľmi málo. Sú dôkladne chránené pred médiami a dodnes neboli oficiálne odfotografované v dospelom veku.

Holandské médiá tvrdia, že Putin navštívil Mariju a jej priateľa minulý rok, jeho hovorca to však popiera. Faassen zastával vysoké funkcie v ruskej energetickej spoločnosti Gazprom a firme Strojtransgaz, ktorá sa zaoberá výrobou ropovodov.

Lietadlo s prvými 50 telami obetí tragédie dorazí dnes popoludní do mesta Eindhoven, odkiaľ ich prevezú do vojenského zariadenia v Hilversume. Holandská vláda na dnes vyhlásila štátny smútok. V čase privezenia tiel sa celá krajina ponorí na minútu do ticha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu