Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kanada ohlásila uvalenie nových sankcií na Rusko

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

OTTAWA - V reakcii na postup Moskvy na Ukrajine a zostrelenie malajzijského lietadla uvalí Kanada sankcie na celý rad právnických osôb spojených s rozličnými odvetviami ruského priemyslu, uviedol dnes kanadský premiér Stephen Harper.

"Nehorázny a kriminálny čin zostrelenia civilného lietadla, ku ktorému došlo minulý týždeň, je priamym dôsledkom ruskej vojenskej agresie a protiprávneho obsadenia Ukrajiny, čo len dokazuje potrebu, aby medzinárodné spoločenstvo aj naďalej vyvíjalo nátlak na Putinov režim," uviedol vo svojom vyhlásení Harper.

"Vyzývame (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina, aby okamžite nariadil stiahnutie svojich jednotiek z ukrajinských hraníc, aby zastavil prísun zbraní a militantov na Ukrajinu a zároveň využil svoj v vplyv a presvedčil povstalcov, aby zložili zbrane," povedal kanadský premiér.

"Zároveň je nevyhnutné, aby bol vyšetrovateľom umožnený úplný a neobmedzený vstup na miesto havárie zostreleného malajzijského lietadla," dodal kanadský premiér.

Kanadský minister zahraničných vecí John Baird dnes v telefonickom rozhovore z Londýna novinárom povedal, že sankcie proti Moskve sa pripravovali už dávno pred haváriou malajzijského lietadla na Ukrajine, ale táto katastrofa urýchlila úvahy o ich rozšírení.

"Neviem, či všetko, čo sa deje na východe Ukrajiny, riadi priamo Kremeľ," uviedol Baird. "Ruská federácia však na seba musí vziať určitú zodpovednosť za tento nevýslovný zločin. Kremeľ možno nestisol spúšť, ale v každom prípade nabil zbraň a vložil ju do rúk vrahov."

Ruské ministerstvo obrany predtým spochybnilo obvinenia zo strany Západu a ukrajinskej vlády, že za zostrelenie malajzijského lietadla môžu proruskí separatisti na východe Ukrajiny. Ruské ministerstvo naopak obvinilo vládu v Kyjeve, že v blízkosti malajzijského boeingu sa nachádzala ukrajinská stíhačka.

Ruské ministerstvo obrany zároveň odmietlo obvinenia, že Moskva ukrajinským separatistom dodala protilietadlový raketový systém SA-11 Buk, ktorým mohlo byť malajzijské lietadlo zostrelené, alebo "akékoľvek iné zbrane".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu