Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Je to útok na sociálne siete alebo ochrana údajov? Rusko schválilo kontroverzný zákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruský parlament schválil v piatok zákon, ktorý prinúti internetové stránky ukladajúce osobné údaje ruských občanov, aby ich ukladali v krajine, na ruských serveroch. Podľa Kremľa je cieľom zákona ochrana týchto údajov, kritici ho však považujú za útok na sociálne siete.

Zákon znamená, že od roku 2016 budú musieť všetky internetové spoločnosti presunúť ruské údaje na servery v Rusku alebo čeliť zablokovaniu svojho prístupu na internet, informovala agentúra Reuters. Prakticky sa to dotkne sociálnych sietí ako je napríklad Facebook, ktoré sídlia v USA, upozornili analytici.

Zákon bol schválený po tom, ako pre blogy s viac ako 3000 návštevami denne začalo platiť nariadenie, že sa musia registrovať u  úradu pre dohľad nad médiami (Roskomnadzor). Skoršie v roku vstúpilo do platnosti regulačné opatrenie umožňujúce úradom zablokovať bez súdneho príkazu webové stránky, ktoré považujú  za extrémistické alebo za hrozbu pre verejný poriadok. Kritici to označili za cenzúru.

"Cieľom je zatvoriť ústa, posilniť cenzúru v krajine a vytvoriť situáciu, za ktorej nebude môcť internetové podnikanie existovať a riadne fungovať," citovala agentúra Reuters internetového experta a blogera Antona Nossika.

Ruský prezident Vladimir Putin poprel obmedzovanie slobôd na internete. Povedal, že mu ide o ochranu detí pred neslušným obsahom na internete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu