Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusko by malo zvýšiť vývoz zbraní, tvrdí Putin

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskva by mala zvýšiť predaj zbraní, aby pomohla zmodernizovať priemysel a na trhu práce vytvoriť čelné pracovné pozície, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko je ohniskom vojenského napätia so Západom kvôli anexii Krymu. Je tiež dlhodobým dodávateľom zbraní pre Sýriu a spojencom prezidenta Bašára Asada, ktorého sa opoziční bojovníci snažia zvrhnúť, napísala agentúra Reuters.

"Je dôležité... posilniť ruskú prítomnosť na svetovom trhu so zbraňami," citovala Putina tlačová agentúra RIA Novosti. Prezident svoje slová predniesol na stretnutí o vojenskej spolupráci so zahraničím.

"Toto by bezpochyby malo pomôcť štátnemu obrannému priemyslu, aby mohol plánovať rozšírenie a zmodernizovať výrobu, vytvoriť nové prestížne pracovné miesta," povedal Putin.

Rusko bolo v roku 2013 najväčším svetovým vývozcom zbraní - v zahraničí predalo zbrane v hodnote 11,55 miliardy eur. Išlo najmä o ručné strelné zbrane, rakety a stíhačky.

Najväčšími odberateľmi ruskej výzbroje je India, Čína a Venezuela. Krajina zároveň modernizuje vlastné ozbrojené sily. Novú tvár malých mobilných jednotiek predviedla tento rok pri obsadzovaní Krymu.

Neistota ohľadom ruských vojenských ambícií viedla k nervozite medzi zahraničnými investormi, ktorí začali z krajiny sťahovať kapitál, čím poškodili ruskú ekonomiku, pripomína Reuters.

EÚ: Viaceré štáty odmietajú vyvážať zbrane do Ruska

Zatiaľ čo EÚ v súvislosti s vývojom na Ukrajine stále zvažuje zavedenie spoločného zbrojného embarga voči Rusku, väčšina krajín vyvážajúcich zbrane už "v tichosti" pozastavila obchodovanie s Moskvou. V pondelňajšej správe to tvrdí spravodajský portál EUobserver, ktorý poukazuje na vyjadrenia zdrojov z Nemecka, Británie, Talianska, Belgicka, Fínska, Holandska či zo Švédska. Nemecko a Británia podľa neho zmrazili vydávanie povolení na vývoz po anektovaní ukrajinského Krymu Ruskom v druhej polovici marca, čo v prípade Nemcov znamenalo taktiež pozastavenie plnenia staršej dohody o vybudovaní výcvikového zariadenia v hodnote 125 miliónov eur.

 

Ako príklad opačného prístupu EUobserver uvádza dodávku francúzskych vojnových lodí Mistral za 1,2 miliardy eur. Francúzska vláda podľa neho nevylučuje schválenie ďalších obranných kontraktov s Ruskom v prípade, že v tejto veci nebude jednotná politika v rámci EÚ. Rovnako hodnotí aj prístup Španielska, ktorého rezort obrany deklaruje pripravenosť schvaľovať vývoz do Ruska "od prípadu k prípadu". EUobserver pripomína, že samotná Ukrajina 17. júna pozastavila vojenskú spoluprácu s Ruskom. 

Nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia inštitúcií EÚ minulý utorok povedal, že dvadsaťosmička zatiaľ nezavedie dodatočné sankcie voči Rusku. O možnosti rozšírenia sankcií rokovali v Bruseli vyslanci členských krajín EÚ potom, ako lídri členských štátov na poslednom summite pohrozili prijatím takýchto opatrení v prípade, že mierové rokovania nepovedú k upokojeniu situácie na Ukrajine. Tamojšie vládne sily minulý týždeň obnovili bojové operácie proti proruským separatistom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu