Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ukrajinskí agenti zadržali veliteľa povstalcov: Je to Čech!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská tajná služba SBU zadržala v Chersonskej oblasti na východe Ukrajiny jedného z povstaleckých veliteľov prezývaného Čech.

Ide však údajne o ukrajinského občana a prečo má prezývku Čech, nie je známe. Informoval o tom server iDNES.cz, ktorý sa odvoláva na ukrajinský web Korrespondent.net. Muž podľa neho velil 25-člennému oddielu, ktorý zabezpečoval pašovanie zbraní, bojovej techniky aj osôb cez hranice medzi Ruskom a Ukrajinou a zúčastňoval sa bojoch proti ukrajinskej armáde. "SBU zatkla lídra nelegálnej ozbrojenej skupiny prezývaného Čech," napísal Korrespondent.net bez uvedenia totožnosti zadržaného. Muž chcel údajne utiecť z Donecka na Krym, ktorý je už teraz súčasťou Ruskej federácie.

"Prijímal rozkazy priamo od Igora Bezlera. Viedol skupinu 25 ozbrojencov, ktorá zabezpečovala dopravu vojenského vybavenia - protileteckých diel a tankov - ako aj sabotérov z ruského územia do Slovjanska a Horlivky,“ uviedla SBU. Igor Bezler je generálporučík ruskej výzvednej služby GRU vo výslužbe a je jedným z vodcom separatistov. Zadržaného už obvinili z terorizmu. 

Ukrajinské médiá minulý týždeň informovali o českom dobrovoľníkovi Ivovi Stejskalovi z Brna, ktorý prišiel na východ Ukrajiny bojovať po boku povstalcov. Podľa vlastných slov chce prispieť k zastaveniu "genocídy rusko-ukrajinského národa".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu