Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pri estónskom ostrove našli vrak potopenej ponorky z obdobia prvej svetovej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TALLINN - Pravdepodobne na vrak ruskej ponorky z obdobia prvej svetovej vojny narazili potápači v 30-metrovej hĺbke pri estónskom ostrove Hiiumaa v Baltskom mori.

Ide zrejme o vrak ponorky Akula (Žralok), ktorú objednali pre potreby ruského cárskeho námorníctva v roku 1906 a ktorú postavili v petrohradských lodeniciach. Prvé ruské plavidlo, vhodné na absolvovanie väčších vzdialeností pod morskou hladinou, meralo 56 metrov. Ponorka Akula sa počas 17. riadneho nasadenia v novembri 1915 potopila, pravdepodobne po tom, čo narazila na mínu.

Informoval o tom dnes denník Eesti Päevaleht a tlačová agentúra DPA s tým, že pri potopení ponorky prišlo o život všetkých 35 členov jej posádky.

Ostrov Hiiumaa leží v severozápadnej časti Západoestónskeho súostrovia, severne od ostrova Saaremaa a západne od ostrova Vormsi. Je druhým najväčším estónskym ostrovom. Na území o rozlohe 965 kilometrov štvorcových tu žije okolo 11.000 obyvateľov, ktorí sa venujú hlavne rybolovu, chovu dobytka a poľnohospodárstvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu