Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Iracká armáda vytlačila povstalcov: Zastavila ich postup na metropolu

Šiitovia
Šiitovia (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Irackým vládnym silám sa za podpory šiitských milícií údajne podarilo počas víkendu vytlačiť islamistických povstalcov z niekoľkých miest severne od Bagdadu a zastaviť ich postup smerom na irackú metropolu. Informovala o tom dnes stanica BBC.

Podľa agentúry Reuters armáda v sobotu zaútočila na oddiel sunnitských povstalcov v meste Mutasim, asi 22 kilometrov juhovýchodne od Sámarry, a zahnala ich do priľahlej púšte. 

Armáda taktiež znovu prevzala kontrolu nad mestom Išákí juhovýchodne od Sámarry, čím zároveň ovládla úsek cesty spájajúcej Bagdad s provinčnými metropolami Tikrít a Mósul, ktoré tento týždeň počas bleskovej ofenzívy dobyli sunnitskí islamisti.

Televízia al-Džazíra však varovala, že iracké štátne médiá nezverejnili nijaké zábery, ktoré by mohli potvrdiť správy o znovuzískaní viacerých miest v oblasti Sámarry. 

Podľa al-Džazíry šiitské milície pomohli irackým vojakom vyhnať povstalcov z mesta Muktadíja, ležiaceho v provincii Dijála, asi 80 kilometrov severovýchodne od Bagdadu, rovnako ako z mesta Dhulujá v susednej provincii Saladdín. Z provincie Dijála však v sobotu hlásili aj ďalšie úspechy povstalcov. 

Tisíce Iračanov už uposlúchli výzvu k urgentnej mobilizácii, ktorú v piatok predniesol najvplyvnejší duchovný irackých šiitov, veľký ajatolláh Alí Sistání. Prevažne šiitskí dobrovoľníci v sobotu prúdili do náborových centier v Bagdade a následne mali absolvovať základný výcvik v neďalekej základni. Nábor prebiehal aj vo viacerých oblastiach na juhu Iraku. 

Vládne sily a dobrovoľníci sa sústreďujú v bezprostredne ohrozenej Sámarre, asi 120 kilometrov severne od Bagdadu, v ktorej sa nachádzajú uctievané svätyne šiitských moslimov. Iracká vláda dúfa, že sa Sámarrá stane východiskovým bodom pre zastavenie a porážku povstalcov.

Vo vyše sedemmiliónovom Bagdade, ktorý si vzbúrenci vytýčili za cieľ svojej ofenzívy, zaznamenali dramatický nárast cien niektorých potravín, zeleniny a paliva. Stalo sa tak v dôsledku narušenia hlavnej prístupovej cesty na sever krajiny, ako aj rastúcej nervozity medzi obyvateľmi mesta, uviedla agentúra AP.

Príslušníci irackých bezpečnostných síl vykonávajú v Bagdade domové prehliadky s cieľom odhaliť prípadné úkryty militantov a zbraní. V meste zaviedli sprísnené kontroly osôb i vozidiel. Štátna televízia vysiela nepretržitý prúd nacionalistických piesní, záberov vojakov a šiitských duchovných. 

Minister zahraničných vecí USA John Kerry v sobotu varoval irackých lídrov, aby odložili vzájomné spory v záujme zastavenia islamistov a obnovenia národnej jednoty. Súčasne vyzval na urýchlené vytvorenie novej vlády na základe výsledkov volieb z 30. apríla. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu