Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pasažieri zachránili umierajúceho kapitána: Je na palube lietadla nejaký pilot, prosím?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DENVER - Scéna ako z napínavého amerického filmu, akých sme už videli stovky: Letuška vyjde z kokpitu a opýta sa cestujúcich, či je na palube lietadla nejaký pilot. Mark Gongol sa pozrie na manželku a tá ho povzbudivo navedie, aby sa prihlásil. Mark je síce pilotom bombardéru, no v tomto okamihu je to asi jedno. Čo sa stalo počas letu z Des Moines do Denveru?

Kapitán Boeingu 737 dostal srdcový infarkt, prvá dôstojníčka nestratila rozum a dala okamžite pokyn, aby lietadlo pristálo v najbližšom meste. „Premeriavali sme sa navzájom asi 5 sekúnd. Cítil som, že odhaduje moje schopnosti. Je to len vodič Cessny alebo profesionálny pilot?“ opisuje svoj príchod do kokpitu Mark.

Nakoniec spravili všetko preto, aby sa spoločnými silami dostali na pristávaciu dráhu v Omahe. „Lietadlo je lietadlo. Je to rovnaký rozdiel ako medzi šoférovaním pickupu a sedanu. Rovnaké zručnosti,“ povedal hrdinský Mark.

Po pristátí kapitána okamžite previezli do nemocnice, no ten nezabudol a o dva mesiace Markovi zavolal. Kapitán infarkt prežil aj vďaka tomu, že na palube lietadla bola zdravotná sestra Linda Alweissová, ktorá mu podala prvú pomoc a infúziu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu