Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozpočtové pravidlá EÚ netreba meniť, tvrdí Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Rozpočtové pravidlá obsiahnuté v Pakte stability a rastu Európskej únie sú dostatočne flexibilné a nie je potrebné ich meniť. Vyhlásila to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová. Dodala, že ide o stanovisko, ktoré zdieľa aj minister hospodárstva a šéf koaličných sociálnych demokratov Sigmar Gabriel.

Ten naznačil, že členským štátom eurozóny, ktoré uskutočňujú potrebné reformy, by mohla Európska únia poskytnúť viac času a flexibility pri dosahovaní rozpočtových cieľov. "Zhodujeme sa, že nepotrebujeme žiadne zmeny paktu," povedal Merkelová, pričom sa odvolala na rozhovor s Gabrielom. 

Možnosť, že z výpočtu rozpočtových schodkov by sa mohli vyňať náklady zavádzania reforiem, naznačil Gabriel v pondelok počas návštevy Francúzska. Hovorcovia vlády v Berlíne následne spresnili, že šéf sociálnych demokratov nespochybnil rozpočtové pravidlá EÚ obsiahnuté v Pakte stability a rastu, iba poukázal na možnosť využitia existujúcich výnimiek. 

To Gabriel potvrdil aj v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Bild. "V Európe nemôžme opustiť Pakt stability. Ohlasovať reformy nestačí. Pakt stability poskytuje flexibilitu a čas iba vtedy, keď sa uskutočňujú (reformy)," zdôraznil minister. 

O väčšiu flexibilitu pri dosahovaní rozpočtových cieľov EÚ otvorene žiadajú Taliansko a Francúzsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu