Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prevádzkovateľ Fukušimy začal stavať podzemnú ľadovú stenu

Fukušima
Fukušima

TOKIO - V zničenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima sa dnes začala výstavba podzemnej ľadovej steny, ktorá má pomôcť riešiť problém s hromadiacou sa toxickou vodou v komplexe, informovala agentúra DPA.

Ľadová, 1,5 kilometra dlhá stena, ktorú vybudujú okolo štyroch poškodených reaktorov má zabezpečiť, aby do nich nevtekala povrchová voda a nedochádzalo k jej kontaminácii.

Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Co (TEPCO), zápasí s obrovským množstvom rádioaktívnej vody, ktorú využíva na ochladzovanie reaktorov.

Japonská vláda investuje približne 32 miliárd jenov (230 mil. eur) do nevídaného projektu, v rámci ktorého bude hlboko do zeme uložených 1550 rúr, v ktorých bude prúdiť chladiaca zmes a ochladzovať okolitú pôdu.

Japonský úrad pre jadrovú energiu minulý týždeň uviedol, že spoločnosť TEPCO môže začať s prácami na projekte potom, čo mu hlavný dodávateľ projektu spoločnosť Kajima poskytla záruku, že podložie, na ktorom je elektráreň postavená, je dostatočne pevné.

Elektráreň vo Fukušime v marci 2011 poškodilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami, ktoré spôsobili roztavenie vnútra troch reaktorov. Išlo o najhoršiu jadrovú haváriu od nešťastia v ukrajinskom Černobyli v roku 1986.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu