Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európania chcú byť vymazaní z internetu: Google dostal za prvý deň 12 000 žiadostí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Internetová spoločnosť Google zaznamenala v piatok počas prvého dňa služby pre vymazanie nežiadúcich osobných dát Európanov 12 000 žiadostí. Dnes o tom informovala agentúra DPA. Firma internetový formulár spustila v reakcii na nedávne rozhodnutia európskeho súdu, podľa ktorého ľudia môžu od Googlu požadovať, aby na nich internet "zabudol".

Ľudia, ktorí sa rozhodnú žiadosť podať, musia okrem iného predložiť digitálnu kópiu preukazu na overenie totožnosti, napríklad platného vodičského preukazu. Ďalej je potrebné vybrať z ponuky 32 európskych krajín tú, ktorej zákony sa na žiadosť vzťahujú, poskytnúť internetovú adresu každého odkazu, ktorého odstránenie požadujú, a vysvetliť, prečo je táto adresa "vo výsledkoch vyhľadávania irelevantná, zastaraná alebo iným spôsobom nevhodná".

"Právo byť zabudnutý" vo výsledkoch populárneho vyhľadávača Googlu európskym občanom v nedávnom verdikte priznal Súdny dvor Európskej únie. Stalo sa tak v prípade Španiela, ktorý sa sťažoval na údajné narušenie súkromia v súvislosti s dražobnou vyhláškou na svoj ​​opätovne nadobudnutý dom, ktorá sa objavila vo výsledkoch vyhľadávania.

Google je najväčší internetový vyhľadávač na svete. V Európe spracováva 90 percent všetkých otázok na vyhľadávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu