Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rusko opäť vyzvalo Západ, aby pomohol odvrátiť katastrofu na Ukrajine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko vyzvalo dnes ukrajinskú vládu v Kyjeve, aby zastavila vojenskú operáciu namierenú proti proruským separatistom. Moskva sa zároveň obrátila na Spojené štáty a Európsku úniu (EÚ), aby vyvinuli nátlak na Kyjev a pomohli tak odvrátiť "katastrofu", ktorá Ukrajine hrozí, informovala agentúra AP.

"Opätovne žiadame vládu v Kyjeve, aby ukončili bratovražednú vojnu a otvorili celonárodnú diskusiu," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. 

"Opätovne vyzývame našich západných partnerov, aby využili všetok svoj vplyv v Kyjeve a zabránili tomu, aby sa udalosti na Ukrajine skončili národnou katastrofou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov opakovane vyzval Kyjev na okamžité ukončenie násilností na Ukrajine. Zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov za najdôležitejšiu úlohu, ktorá je pred kyjevským vedením po tom, ako Ukrajinci v nedeľu zvolili nového prezidenta.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk naopak v stredu naliehal na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zablokoval hranice s Ukrajinou a zabránil tak prieniku skupín ruských ozbrojencov na ukrajinské územie. Ak by sa ruský vplyv podarilo eliminovať, Kyjev by mohol situáciu na východe krajiny dostať pod kontrolu v priebehu týždňa, povedal Jaceňuk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu