Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lech Walesa vyzýva USA: Chce, aby sa výraznejšie prejavili ako svetový líder

Lech Walesa
Lech Walesa (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident a laureát Nobelovej ceny za mier Lech Walesa hodlá vyzvať prezidenta Spojených štátov Baracka Obamu, aby sa ujal aktívnejšej úlohy svetového lídra. Učiniť tak chce pri príležitosti júnovej návštevy Obamu v Poľsku, informovala v piatok agentúra AP.

"Svet je rozvrátený a táto superveľmoc nemá vedúce postavenie, čo ma hnevá. Nemyslím tým, že by USA mali za nás riešiť problémy, ale nás organizovať, povzbudzovať a ponúkať nám programy, kým my by sme sa starali o zvyšok," povedal Walesa.

Podľa bývalého predáka hnutia Solidarita by Spojené štáty mali inšpirovať svet k pozitívnym činom. Walesa sa s Obamom stretne vo Varšave pri príležitosti 25. výročia pádu komunizmu v krajine. Počas Obamovej návštevy v roku 2011 sa mu to nepodarilo.

Walesa stál v 80. rokoch na čele mierového prechodu Poľska k demokracii. V parlamentných voľbách, ktoré sa konali v júni 1989, získala Solidarita podiel na moci, čo vydláždilo cestu k zmene režimu. V rokoch 1990-1995 bol prezidentom Poľska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu