Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unesené školáčky už pomáhajú hľadať aj americkí vojaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty presunuli do Čadu 80 svojich vojakov, ktorí majú pomôcť pri hľadaní viac než 200 školáčok unesených islamistickými militantmi zo skupiny Boko Haram v susednej Nigérii.

V stredu to Kongresu v liste oznámil prezident Barack Obama. Ako uviedol, vojaci budú podporovať operácie tajných služieb a hliadkovanie v severnej Nigérii a priľahlých oblastiach. Podľa Obamu pozemné sily ostanú v Čade, kým ich pomoc už nebude potrebná.

Spojené štáty už poslali Nigérii na pomoc pilotované prieskumné lietadlá ako aj bezpilotné stroje, takzvané drony. Američania robia nad vytypovanými oblasťami aj satelitné snímky, ktoré následne poskytujú nigérijskej vláde. Naposledy poslal do Nigérie tím expertov, ktorí majú skúsenosti s únosmi, aj Izrael.

Ozbrojenci z Boko Haram uniesli dievčatá v noci zo 14. na 15. apríla, keď zaútočili na dievčenské gymnázium a školáčky odviezli v nákladných autách na neznáme miesto. Asi 50 dievčatám sa podarilo utiecť, osud ostatných nie je známy.

Skupina Boko Haram, ktorá znamená v preklade "západné vzdelávanie je zakázané", začala v roku 2009 povstanie proti vláde v štáte Borno, pričom len v tomto roku si násilnosti vyžiadali už najmenej 3000 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu