Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za toto VIDEO k hitu Happy zatkli šesť mladých ľudí!

Zatkli šesť ľudí, ktorí nakrútili video k hitu Happy
Zatkli šesť ľudí, ktorí nakrútili video k hitu Happy (Zdroj: YouTube)

TEHERÁN - Len niekoľko dní po tom, ako iránsky prezident Hasan Rúhání označil cenzúru internetu za "zbabelosť", zatkli v Teheráne šiestich mladých ľudí, ktorí sa v štátnej televízii museli verejne ospravedlniť za závažný priestupok.

Spáchali ho tým, že na webových stránkach YouTube zverejnili domáce hudobné video, v ktorom sa priznali, že sú v Teheráne šťastní, napísal denník New York Times.

Svojím videom, ktoré nakrútili na iPhone a propagovali na sociálnych sieťach Facebook a Instagram, sa stali súčasťou globálneho internetového fenoménu, v rámci ktorého vzniklo niekoľko stoviek cover verzií piesne Pharrella Williamsa "Happy" (Šťastný), nahranej vo viac ako 140 krajinách sveta.

Nahrávku piesne "Happy in Tehran" (Šťastný v Teheráne) si na YouTube pozrelo 165.000 ľudí. Potom upútala pozornosť iránskej polície a bola označená ako súkromná.

Rúhání vo svojom víkendovom prejave podľa agentúry Reuters povedal, že Irán by mal internet prijať za svoj a nie ho vnímať ako hrozbu. Jeho slová sa v aktualizovanej podobe objavili aj na jeho účte na sociálnej sieti Twitter.

Zatknutie mladých tanečníkov a ich verejné poníženie v televízii rozhnevali iránsku verejnosť doma aj v zahraničí a dávajú za pravdu slovám prezidenta Rúháního, že vo vojne vedenej na internete sa v dôsledku takýchto zásahov javí islamská republika ako slabý protivník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu