Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin je v Číne: Odštartuje vojenské cvičenie a má oznámiť svetu závažnú správu!

Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin- pching Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin- pching (Zdroj: SITA)

ŠANGHAJ - Rusko a Čína vyzvali dnes všetky politické a občianske sily na Ukrajine, aby začali viesť dialóg a vypracovali koncepciu rozvoja ústavného rámca štátu, ktorá by zahŕňala rešpektovanie práv všetkých občanov. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

V spoločnom vyhlásení prezidenti oboch krajín, Vladimir Putin a Si Ťin-pching, vyjadrili hlboké znepokojenie v súvislosti s pokračujúcou vnútropolitickou krízou na Ukrajine. Vyzvali na deeskaláciu konfliktu, zdržanlivosť a hľadanie východísk zo situácie.

Prezidenti okrem toho konštatovali, že sa postavia proti pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín a vyzvali vzdať sa praxe jednostranných sankcií, ako aj financovania či podpory aktivít vedúcich k zmene ústavného poriadku iného štátu. 

Hlavy štátov apelovali na zachovanie stability v medzinárodných vzťahoch, mieru a bezpečnosti na regionálnej i globálnej úrovni, na urovnanie krízových situácií a sporov, na boj s terorizmom a cezhraničnou zločinnosťou a vyzvali na podniknutie krokov, ktoré zabránia šíreniu zbraní hromadného ničenia.

Putin pricestoval dnes do Číny na dvojdňovú oficiálnu návštevu. V Šanghaji ho okrem rokovania s prezidentom Sim čakajú aj schôdzky s prezidentmi Iraku či Afganistanu a naplánované je aj stretnutie s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. 

V stredu sa Putin zúčastní aj na medzinárodnej Konferencii o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA), ktorá do Šanghaja pritiahla delegácie z takmer 40 krajín a medzinárodných organizácií.

Putin pricestoval do Číny - má zaznieť "významné" oznámenie 

Šéf Kremľa Vladimir Putin pricestoval dnes do Číny na dvojdňovú oficiálnu návštevu. V Šanghaji ho čakajú rokovania s prezidentom Si Ťin-pchingom a v stredu sa zúčastní aj na medzinárodnej konferencii.

Podľa spravodajskej stanice BBC Moskva a Peking podpíšu celý rad dohôd a má zaznieť aj "významné" oznámenie. Taktiež odštartujú spoločné vojenské cvičenie námorných síl.

Konferencia o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA) pritiahla delegácie z takmer 40 krajín a medzinárodných organizácií. Na summite sa zúčastňuje aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ako aj politici z Iránu, Pakistanu, Kazachstanu či Kambodže.

Očakáva sa prejav prezidenta Si Ťin-pchinga na tému bezpečnosť v Ázii.

Summit sa koná v čase, keď Rusko čelí kritike v súvislosti s krízou na Ukrajine a Čína ohľadne sporov v Juhočínskom mori.

Deň pred cestou do Šanghaja ruský prezident pre čínske médiá povedal, že vzťahy s Čínou majú pre Rusko najvyššiu prioritu.

Zmluva o vývoze zemného plynu do Číny podľa Putina čaká už len na podpis, čo zabezpečí diverzifikáciu exportných trás a umožní Číne splniť jej rastúce energetické nároky.

Rusko, ktoré väčšinu svojho plynu určeného na export vyváža do Európskej únie, viedlo s Pekingom niekoľko rokov náročné rozhovory o konečnej podobe dohody o vývoze plynu do Číny. Po vypuknutí krízy na Ukrajine moskovské vedenie práce na plynovom kontrakte s Čínou urýchlilo.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu