Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ČR odmieta, aby štáty EÚ kupovali plyn od Ruska spoločne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Česká republika odmieta poľský návrh, aby členské štáty Európskej únie spoločne nakupovali ropu a zemný plyn od Ruska. Informoval o tom v stredu Český rozhlas - Rádiožurnál, pričom sa odvolával na stanovisko, ktoré má v stredu schváliť vládny kabinet v Prahe.

Návrh tzv. energetickej únie Varšava predložila v reakcii na súčasnú krízu medzu Ruskom a Ukrajinou, ktorá by mohla ohroziť ruské dodávky do Európy. Centralizované nákupy majú podľa Poľska zabrániť tomu, aby Rusko účtovalo krajinám EÚ rozdielne ceny, čo Moskva často používa ako politický nástroj.

Česko všeobecne podporuje užšiu spoluprácu krajín EÚ v energetike s cieľom zvýšiť odolnosť voči Rusku, má však výhrady ku konkrétnym poľským návrhom, informuje Rádiožurnál. Podľa vládneho dokumentu nie je isté, že spoločný nákup na úrovni EÚ bude viesť k nižším cenám za ruské suroviny. Za nákup plynu v Česku tiež zodpovedajú súkromné spoločnosti.

Praha naopak súhlasí s poľským návrhom, aby zmluvy medzi Ruskom a jednotlivými krajinami EÚ neobsahovali tajné položky, ako to býva často v súčasnosti. Podporuje aj návrh budovať potrubia, ktoré by vzájomne prepojili členské štáty.

K poľskému návrhu na väčšie spoločné investície do zásobníkov plynu a ropy je však už ČR podľa vládneho dokumentu rezervovaná. České stanovisko upozorňuje, že Poliaci chcú cez všeobecne prijateľný návrh energetickej únie zároveň presadiť niektoré svoje vlastné priority, ako napríklad podporu uhlia.

Dokument preto vyjadruje nesúhlas ČR s tézou Poľska, že "uhlie je čistým zdrojom energie a že môže prispieť k dosiahnutiu environmentálnych cieľov EÚ".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu